Smith Westerns – Soft Will

Smith Westerns - Daan Krahmer(Album – Mom + Pop) Er was een releasedatum. Naar eigen zeggen een perfecte releasedatum. En toen kwam Kanye West vanuit het niets met?Yeezus?op de proppen, die de release van?Soft Will?geheel overschaduwde. Best een beetje zielig voor?Smith Westerns?die met hun derde plaat een gedurfde koerswisseling hebben doorgemaakt. Het is even slikken.

In 2011 was daar het verrekte fijne?Dye It Blone. Een gitaarplaat met een collectie van tien vrolijke, aanstekelijke en bovenal knappe gitaarliedjes. Het betekende voor Smith Westerns de verdiende overstap naar een groter publiek. Toch kwamen de drie jonge twintigers vooral in het nieuws tijdens het Pukkelpop-drama uit hetzelfde jaar. Daar zag de band al tijdens het eerste nummer de tent instorten in Hasselt. Hoewel de band er even door uit het veld was geslagen is hier nu album nummer drie.

Even wennen is het wel. Meteen vanaf opener?’3AM Spiritual’?is duidelijk dat?Soft Will?een onvervalste en honingzoete popplaat geworden. Het tempo is flink naar beneden geschroefd en de gitaren zijn prominent ingeruild voor synthesizers en meer melodie?n. Waar?Dye It Blonde?voorbijvliegt voelt het gelikte?Soft Will?aan het begin eerder als een lange zit. “Aan het begin” inderdaad. Eén luisterbeurt en de plaat begint op wonderbaarlijk wijze per draai meer en meer te boeien.

Smith Westerns heeft namelijk oog voor details. In de dromerige en nostalgische sferen en een zee vol catchy melodie?n is steeds weer wat nieuws te ontdekken.?Luister maar eens naar de knappe overgang tussen ‘Glossed’ en de instrumentale en psychedelische ?’XXIII’, de opbouw in de prijswaardige leadsingle ‘Varsity’ en de diepgang in de teksten van Cullen Omori.?Soft Will?is heerlijk laid-back. Soms misschien zelfs wel iets té laid-back. Het kabbelgehalte in het niemendalletje ‘White Oath’ is bijvoorbeeld wel erg hoog. Maar over het algemeen is dit een soundtrack voor zomerse stranddag. Dikke prima.