#LL13-voorpret: de zaterdagroute van ROAR-redacteur Juli?n L’Ortye

Daughter, India, 11.30 uur

Het is nog geen drie jaar geleden dat de Londense Elena Tonra als Daughter?in haar uppie her en der het voorprogramma van de eerste reeks Nederlandse shows van Ben Howard verzorgde. Tegenover een handjevol mensen kwam Tonra toen even schuchter als verlegen over, begeleidde ze zichzelf akoestisch en maakte ze nog wat kleine schoonheidsfoutjes. Anno 2013 ligt het fenomenale debuutalbum If You Leave in de schappen, strooit de zichtbaar gegroeide zangeres met zwartgallige teksten die ze vol overtuiging overbrengt en worden – mede dankzij de toevoeging van een gitarist en een drummer – ?even eenvoudig raakvlakken met de post-rock van Sigúr Ros als de dromerige vibe van The xx gemaakt. En live overigens minstens net zo goed, dus hup: vroeg je nest uit en de India in.

daughter-band-1

Great Minds, Bravo, 13.30 uur

Het heeft Dr. Moon wat moeite gekost, maar de producer wist Nederlands grootste hiphopsterren (Sticks, Jiggy Djé en Winne) uiteindelijk bij elkaar te krijgen. Gelukkig maar, kunnen we een paar jaar na het eerste samenkomen van Great Minds stellen. De plaat, die onder meer tot stand kwam door een verblijf in Parijs en in de Ardennen, is er eentje vol parels. Single ‘Doag’ (inclusief een moddervette, door Teemong gemaakte clip), het social media-kritische ‘Bommen In Boston’, ‘Nog 1 Keer’, er valt geen slecht nummer te ontdekken. Great Minds zette onder meer 013, de Melkweg en (recenter) Appelsap compleet op hun kop en op Lowlands zal dat weinig anders zijn.

Imagine Dragons, Grolsch, 15.25 uur

Koekoek, daar waren ze opeens, de mannen van Imagine Dragons. Single ‘Radioactive’ (inmiddels 121 miljoen keer beluisterd op Spotify) kreeg, evenals hun bekendheid – mede dankzij (wie anders dan) 3FM – een enorme boost en dat valt ook wel terecht te noemen. Interessant en opwindend kun je het niet noemen, verschrikkelijk aanstekelijk is het des te meer. Met debuutplaat Night Visions bleken de Amerikanen allesbehalve een eendagsvlieg te zijn, want ook opvolgsingle ‘On Top Of The World’ – die u wellicht kent van de aftiteling bij bepaalde sportuitzendingen van de NOS – was een schot in de roos. Ordinair mee blèren dus. Helemaal niets mis mee.

Factory Floor, X-Ray, 16.00 uur

‘Alsof het even helemaal mis gaat in de disco’, zo luidt de omschrijving van Factory Floor op de Lowlands-site. De eigenzinnigheid druipt er dan ook vanaf bij het Londense drietal. Hoe verklaar je anders songtitels als ‘(R E A L L O V E)’ en ’16-16-9-20-1-14-9-7’? Denk aan live drums, synthesizers en een shitload aan herrie, waarop je niet anders kan doen dan bijzonder spastische dansbewegingen maken. Post-industri?le hyperelektronica, laten we het daar maar op houden. De perfecte act om een eventueel dipje – niet ondenkbaar, zo halverwege dag twee – te doorbreken.

bd1f6164

John Coffey, X-Ray, 17.30 uur

Geprogrammeerd tegenover Michael Kiwanuka en Miles Kane zal het inpakken van de X-Ray voor John Coffey geen eenvoudige klus worden, maar er staat tegenover dat de Domstedelingen het afgelopen jaar gegroeid zijn tot publiekslievelingen in het genre. Wat dat genre precies is? Kneiterharde punk gecombineerd met een vleugje rock ’n roll en her en der wat stevigere uitstapjes naar bijvoorbeeld screamo en hardcore, een combinatie die live nog vele malen harder komt dan op (bijvoorbeeld) plaat Bright Companions. Voor wie er bijzonder murw gebeukt de avond in wil. En dat lijkt ons best aan te raden.

The Lumineers, Alpha, 18.15 uur

Zou er nog iemand op deze aardbol die het refrein van The Lumineers’ wereldhit ‘Ho Hey’ niet mee kan zingen? Gewild of ongewild, dat maakt niet uit. Een uur of zeven, een stamp –en stampvolle Alpha en dertigduizend man die het mee staan te brullen; soms heb je van die momenten waarvan je op voorhand al weet dat ze je kippenvel gaan bezorgen. Naast die single heeft The Lumineers nog veel meer goede songs, hoor. U hoeft zich niet te vervelen. Later dit jaar staat de band voor liefst drie tientjes in Utrecht, dus ik zou het wel weten…

CHVRCHES, India, 20.15 uur

Het Schotse CHVRCHES (of Chvrches – met zo’n malle v moet je daar niet over zeuren) mocht al mee op tour met Depeche Mode, leverde twee kneiters van elektropophit(je)s af in de vorm van ‘The Mother We Share’ en ‘Recover’ en liet tijdens PITCH al zien een groot podium (de Gashouder was toen het toneel) prima aan te kunnen. Zangeres Lauren Mayberry is wel een beetje van de verlegen, de-vaart-uit-een-optreden-halende praatjes, maar compenseert dat met loepzuivere uithalen die het kippenvel op je armen doen rijzen. Het drietal heeft concurrentie van Chase & Status, maar die heeft ondertussen iedereen toch wel gezien? En ook is dat niet zo, dan dien je je alsnog in de India te melden. Verplichte kost.

CHVRCHES

Major Lazer, Grolsch, 20.50 uur

Aan de zegetocht van Diplo (alias Wes Pentz) lijkt maar geen einde te komen. Als Major Lazer boekte hij, samen met landgenoot Switch, met ‘Pon De Floor’, maar sinds het vertrek van die laatste gaat het helemaal hard met het Amerikaanse zijproject van Pentz. ‘Get Free’, de samenwerking met Dirty Projectors-zangeres Amber Coffman, ontpopte zich tot een van de grootste hits van 2012 en wordt tot op heden nog grijs gedraaid in menige uitgaansgelegenheid en ook de re-work van The Flexican’s versie van ‘Bumaye’, bleek een waanzinnige hit. Major Lazer draait zijn hand niet om voor het compleet aan diggelen draaien van een uitzinnige menigte en een volledig uitgeputte Grolsch-tent ligt dan ook behoorlijk voor de hand.

Editors, Alpha, 21.50 uur

Headliner Editors heeft op zijn zachtst gezegd een roerige tijd achter de rug – het vertrek van gitarist Chris Urbanowicz veroorzaakte bijna een heuse break-up – maar revancheerde zich begin vorige maand erg knap met de vierde langspeler: The Weight Of Your Love. In een uitverkochte Gashouder liet de band toen gelijk ook zien niets van de glans verloren te zijn en nog steeds garant te staan voor een ijzersterke liveshow, die nog immer gesierd wordt door de eigenzinnige fratsen van frontman Tom Smith, die zich ook maar blijft ontwikkelen. Vijf jaar geleden is het inmiddels dat de band voor het laatst op Lowlands stond, dus ze heeft op zijn zachtst gezegd iets in te halen. Laat maar komen.

Nina Kraviz, Bravo, 00.00 uur

Bloedmooi en ook nog eens een waanzinnige en diverse DJ, Nina Kraviz biedt het beste van beide werelden. De Siberische is al een jaar of twee een van de heetste namen in de scene, zowel letterlijk als figuurlijk. Met haar mengelmoes van (deep)house, acid, techno en andere vernuftige elektronische uitstapjes weet Kraviz doodeenvoudig te boeien en misschien zelfs wel te intrigeren, zo liet ze al met singles als ‘Show Me Your Time’ en ‘Ghetto Kraviz’ horen. En als we de verhalen moeten geloven, is het live weinig anders. En hadden we al gezegd dat ze bloedmooi is?

Nina+Kraviz+Nina

DJ Koze, X-Ray, 00.30 uur

Zelf is DJ Koze liefhebber van rasechte Berghain-techno, maar dat betekent niet dat dat is wat je van de Marokkaanse Duitser kunt verwachten. De Hamburger, die eigenlijk gewoon Stefan Kozalla heet, vervlecht minimale house en techno tot een ietwat dromerig en dansbaar geheel en liet op zijn jongste langspeler, Amygdala, nog maar eens horen hoe goed dat klinkt. Hoewel vernoemd naar het gedeelte in de hersenen dat weerzinwekkende prikkels en angst geleidt, hoeven we nergens bang voor te zijn als de nacht in de X-Ray invalt. Tenzij je niet mee durft op de trip die DJ Koze met zijn draaikunsten cre?ert, natuurlijk.

1 Comment

Comments are closed.