The JCQ – Mechanical Young

The JCQ - Mechanical Young(Album – Kamikaze/Suburban) Bij The James Cleaver Quintet denk je niet direct aan een band die zijn genre omschrijft als “no thank you”, maar eerder aan een jazz combo. Misschien dat het vijftal zich daarom maar omgedoopt heeft tot simpelweg The JCQ. Mechanical Young is hun tweede langspeler. En inderdaad is het lastig het in een hokje te plaatsen. En waarom zouden we dat ook proberen?

Want hun muziek is nog het beste te vergelijken met een orkaan die door je huiskamer trekt. De tien nummers beuken stuk voor stuk hard op je in en zwiepen je heen en weer. Ondanks al het geweld is het zeker niet lomp, maar zit het allemaal erg intelligent en doordacht in elkaar. Het is strak en overtuigend ingespeeld, met hier en daar zelfs soulvolle momenten. Net als bij een flinke storm wisselen rustige momenten af met stevige windvlagen in de vorm van tempowisselingen en explosieve passages. ‘Plainview’, ‘No Kind Of Man Pt.1’ en ‘Ruin Age’ zijn stuk voor stuk wilde escapades, windkracht twaalf zeg maar.

Maar iedere orkaan kent een moment van rust, in het oog van de storm. De plaat komt tot rust in ‘(iii)’, een vredig stukje pianomuziek voordat de storm weer opsteekt. Die toetsenpartijen zijn een slimme toevoeging en geven de nummers extra swing. Pianoriedeltjes en uitzinnige orgeltjes zwepen de boel nog meer op. Een wild album dus met uitbundige muziek, zoals we die ook kennen van The Mars Volta.

Nadat de orkaan uitgeraasd is, blijf je als luisteraar overdonderd achter met je haren recht overeind. En dan heb je nog een aantal luisterbeurten nodig, om de plaat volledig te doorgronden. Het mag duidelijk zijn, dat The JCQ een band is met ballen. En Mechanical Young is een plaat waarbij alle testosteronmetertjes in het rood gaan. Net zoals het mooi kan zijn naar een flink onweer te kijken, of met een storm naar het strand te gaan, is deze plaat meer dan de moeite waard om te beluisteren.