Front Line Assembly & Haujobb @ Tivoli de Helling, Utrecht

Het concert van Front Line Assembly in Tivoli de Helling op maandag 19 augustus kan gezien worden als verlengde van het Summer Darkness festival. Iedereen die een passe-partout had kon gratis naar binnen. In die zin is het optreden van Front Line Assembly een soort afterparty. ?Hoewel niet ‘uitverkocht’ is de opkomst op deze maandagavond heel goed.?Front Line Assembly wordt bijgestaan door Haujobb en Ivardensphere.

Ivardensphere is een eenmansproject dat al bezig is als we binnenlopen. De man heeft in eerste oogopslag wel wat weg van een metalhead (een gitarist van Slayer komt in gedachten) maar de muziek klinkt als kunstig in elkaar gevlochten electro-industrial. Dat het niet zomaar uit een kastje komt wordt duidelijk als hij een stopt, te kennen geeft dat de muziek niet helemaal naar wens is en opnieuw zijn nummer opbouwt. Verscholen tussen alle stellages van de bands die komen gaan staat Ivardensphere zijn mannetje. Alle lof.

Ivardensphere

Aan enthousiasme van Daniel Myer ligt het niet. De zanger en frontman van Haujobb gaat helemaal op in zijn muziek en swingt en roept volop. Een klembord met songteksten op de monitor speaker dient als geheugensteuntje als Haujobb zijn oeuvre brengt. Op een of andere manier komt het niet geheel over. Gaandeweg lijkt het concert alleen door Myers enthousiasme voortgesleept te worden, als een trage dinosaurus in galop. Op de achtergrond staat de naam van de band statisch op het scherm geprojecteerd wat niet aan dynamiek toevoegt. Slecht is het optreden zeer zeker niet, maar overtuigen doet de electro-industrial-achtige muziek van Haujobb deze avond niet.

Haujobb @ Tivoli de Helling (5D308881) Haujobb @ Tivoli de Helling (5D308891) Haujobb @ Tivoli de Helling (5D308850) Haujobb @ Tivoli de Helling (5D308916)

Met het laatste album Echogenetic heeft Front Line Assembly terug gegrepen naar de oorsprong. De gitaren zijn verdwenen en een pure elektronische sound is daarvoor terug gekomen. Maar dat geldt niet voor het liveoptreden. Anders dan zoveel andere bands in dit genre heeft Bill Leeb een drummer en gitarist (die ook op keyboard zijn verdiensten heeft) wat toch zorgt voor een prettigere live-ervaring dan twee mannen die verborgen zijn achter het scherm van een laptop. Dat Front Line Assembly al heel wat jaartjes mee draait is te zien aan het gemak waarmee Leeb in de rook op het podium staat. Het zelfverzekerde straalt er vanaf. De nummers worden met zo’n ervaring gebracht dat het soms tegen het nonchalante aanleunt. Niets is minder waar. Front Line Assembly brengt een keur aan nummers van zowel nieuw als ouder werk dat niet alleen elektronisch is maar ook vergezeld gaat met gitaren en trommels. Het is een live-ervaring die we bij veel acts op Summer Darkness toch wel gemist hebben.?Front Line Assembly is een waardige afterparty van Summer Darkness en het is een mooi gebaar dat we met ons passe-partout daar gratis aan deel mochten nemen.

Front Line Assembly @ Tivoli de Helling (5D309179) Front Line Assembly @ Tivoli de Helling (5D309046) Front Line Assembly @ Tivoli de Helling (5D308985) Front Line Assembly @ Tivoli de Helling (5D308965)