Eels @ Openluchttheater de Goffert, Nijmegen

Het is inmiddels bekend: Mr. E is niet meer die depressieve man van medio jaren negentig, die zich met moeite presenteert aan het grote publiek. De melancholische nummers hebben plaatsgemaakt voor een vrolijker geluid, doorgaans gestoken in een gruizig gitaarjasje. Zijn band is getransformeerd tot een gelikte rockgroep (de baarden zijn zelfs getrimd), met een dito show die van begin tot eind tot in de puntjes is voorbereid. Wie daar tegen kan, is vanavond in Nijmegen getuige van een ijzersterk?Eels-optreden.

IMG_0742

Misty Miller

Maar als alle houten bankjes in het pittoreske openluchttheater zijn ingenomen, is er eerst verbazing. Van het aangekondigde voorprogramma?Misty Miller is aanvankelijk geen sprake. In plaats daarvan staat er naast het podium een draaiorgel, dat de meest walgelijke tonen uitspuwt (en tot enkele verbaasde?tweets leidt). Als het draaiorgel is weggesleept mag de achttienjarige Misty Miller gelukkig toch nog enkele liedjes spelen: zichzelf begeleidend op elektrische gitaar zijn haar nummers nog wat te voorspelbaar, maar haar stem belooft veel goeds voor de toekomst.

IMG_0775

Eels

Gehuld in trainingspakken betreden de mannen van Eels het podium, hetgeen bij menig Nijmegenaar associaties oproept met de lokaal populaire mash-up-act Memphis Maniacs. Geen medleys van Britney Spears en House of Pain vanavond bij Eels, wel veel nieuw materiaal: op de setlist staan zeven nummers van het onlangs verschenen?Wonderful, Glorious. Ze sluiten naadloos aan bij die toch al fuzzy gitaarsound van de albums ervoor, met?vanavond opvallend veel aandacht voor het uit 2010 afkomstige?Hombre Lobo. Komt er dan helemaal geen oud materiaal langs? Zeker, er is aandacht voor hits als ‘Saturday Morning’, ‘Fresh Feeling’ en ‘Souljacker, Part I’. Maar wie voor een nostalgisch avondje?Beautiful Freak komt, keert teleurgesteld terug naar huis: van dat doorbraak-album is vanavond enkel ruimte voor ‘My Beloved Monster’, nota bene als medley met ‘Mr. E’s Beautiful Blues’.

IMG_0777

Eels

Zoals gezegd: de show is tot in de puntjes voorbereid, geregisseerd zelfs. Neem het voorstellen van de bandleden aan het publiek, waarbij stukjes The Who en Paul Simon worden gespeeld. Voor drummer Derek “Knuckles” Brown is er zoals gebruikelijk het aanstekelijke drumnummer ‘Go Knuckles!’, terwijl Mr. E tegenwoordig zijn eigen eerbetoon heeft: een melige woordspeling op Beatles-klassieker ‘Let it Be’. Het is onderhoudend, maar leidt na het sterke trio ‘Fresh Feeling’, ‘The Sound of Fear’ en ‘Saturday Morning’ ernstig af van de muziek. Dat de band graag een spelletje met het publiek speelt blijkt nogmaals als Eels na de tweede toegift definitief van het podium lijkt te verdwijnen, en het merendeel van de mensen zich richting huis begeeft. Tien minuten later keert de band doodleuk terug, om te eindigen met ‘Open My Present’ en de speelse ‘Go EELS!’-jam. Ja, dat toneelspel zal veel liefhebbers een doorn in het oog zijn. Maar Eels speelt vanavond een ijzersterke rockset,?met of zonder baarden.

IMG_0790

Eels

IMG_0804

Eels

IMG_0806

Eels

IMG_0812

Eels


Tekst: Robin Oostrum
Fotografie: Marcel Krijgsman