Ducktails @ Rotown, Rotterdam

Voortkabbelend, maar nergens saai, schreef ROAR in februari over het album The Flower Lane van Ducktails, het solo-project van Real Estate-gitarist Matthew Mondanile. Vanavond staat Ducktails in Rotown om te laten horen hoe dit album live klinkt. Het is in ieder geval een mooie zomeravond, en de zonnige klanken van Mondanile en co. passen er perfect bij.

Ducktails

Opener van de avond is ‘Ivy Covered House’, en meteen valt Mondaniles warme, duidelijke stem op. De manier waarop hij glimlachend zijn teksten zingt roept een intieme sfeer op in de zaal. Toch staat hier geen huiskamerbandje: de muzikanten spelen allen professioneel. Gitarist Alex Craig laat op nonchalante wijze een vernuftig gitaarspel horen en de in zichzelf gekeerde bassist, die op een jongere versie van Top Gear-presentator James May lijkt, speelt heerlijke baslijnen.
De professionaliteit wordt wel een beetje teniet gedaan doordat de bandleden hun instrument na ieder nummer moeten stemmen. De vaart wordt zo heel erg uit het optreden gehaald, zelfs als er tijdens het stemmen af en toe een drumsolo klinkt. Waar de muziek zelf soepel en enthousiast klinkt, zijn dit slordige, rommelige momentjes in het optreden.

Ducktails

De muziek maakt gelukkig veel goed. Nieuw werk (zoals een uitstekende versie van ‘Under Cover’) wordt afgewisseld met oudere liedjes, allen overgoten met een psychedelisch rocksausje. Doordat overal hetzelfde galmende effectenpedaal gebruikt wordt, gaan de nummers soms iets op elkaar lijken, maar het wordt nergens vervelend. Ook zeker niet vervelend zijn de uitgesponnen jams en nieuwe, nog naamloze nummers waar Ducktails de zaal op trakteert. Het publiek is dan ook enthousiast en wordt uitvoerig bedankt door de frontman, die ontzettend blij lijkt te zijn dat er zoveel publiek op de show af is gekomen.

Ducktails

Op de pauzes tussen de nummers na is het vanavond zeker nergens saai. Voortkabbelend is het toch ook niet, want de muziek is wat steviger dan op de plaat en het is een plezier om de goed op elkaar ingespeelde band te zien jammen. Een sterk album en een sterke live-act dus, ideaal voor zwoele zomeravonden.

Tekst: Michelle Westhoeve

Fotografie: Leonie Poot