Palms – Palms

PalmsPalms?(Album – Ipecac / Konkurrent) Toen ISIS er in 2010 ophield, werd er altijd gezegd dat de bandleden niet zouden stoppen met muziek maken. Frontman Aaron Turner hield er al vele sideprojects op na en ging hiermee stug door. Het meest interessante project komt echter niet van zijn hand, het zijn namelijk drummer Aaron Harris, bassist Jeff Caxide en gitarist Bryant Cliffort Meyer die de handen ineensluiten met niemand minder dan Deftones-vocalist Chino Moreno. Die band? Palms.?

Met ‘Future Warrior’ begint het gelijknamige debuutalbum behoorlijk retro, met jaren tachtig percussie-en-synthesizer geluiden. Al na deze eerste seconden heb je door dat Palms meer is dan de som der delen. Het album kenmerkt zich door dromerige klanken, sfeervolle passages en een sterke productie. Luister maar eens naar de gecontroleerde uithalen van Chino op albumhoogtepunt ‘Mission Sunset’, de hele prettige cleane partijen op ‘Tropics’ of het langzaam voortkabbelende ‘Antarctic Handshake’.

Dat klinkt als louter lof, maar dat is niet helemaal waar. De eerste helft van ‘Shortwave Radio’ klinkt qua productie niet helemaal lekker, zowel de instrumentatie als de vocalen klinken ietwat dof. Dit veranderd als de gitaarpartijen net over de helft weer flink aangeslingerd worden. Toch verslapt de aandacht enigszins bij dit nummer, iets wat ook tijdens afsluiter ‘Antarctic Handshake’ gebeurt. Het nummer kent nét te weinig afwisseling en is ook ietwat te rustig. Hierdoor gaan we niet ‘out with a bang’, terwijl dat het geheel net meer schwung had gegeven.