Deftones @ De Oosterpoort, Groningen

Nog nooit speelde Deftones in Groningen, maar daar komt eindelijk verandering in. De tour van het vorig jaar uitgebrachte Koi No Yokan brengt de heren na de festivalzomer naar de Grote Zaal van de Oosterpoort.

Er zijn echter opvallend weinig mensen die op de show af zijn gekomen. Het grootste gedeelte van de tribune is afgeschermd met zwarte doeken en support-act Three Trapped Tigers moet het met een halfvolle zaal doen. Dat ligt niet aan de noiserock van het Londense drietal. De publieksparticipatie stijgt naarmate de set vordert en afsluiter ‘Reset’ wordt zelfs met een klein applaus ontvangen.

Als Deftones een half uur later het podium op loopt, klinkt er een luid gejuich, maar niemand die frontman Chino Moreno hoort. De band zet dan wel ‘Rocket Skates’ in, maar de vocalist is nauwelijks hoorbaar. Het is een valse start, een klein smetje op een verder geweldige set.

De vijf heren weten zich namelijk direct na het openingsnummer te herpakken en zorgen ervoor dat de rest van de show rockt als een tiet. Oudjes in de vorm van onder andere ‘Be Quiet And Drive (Far Away)’ en ‘Digital Bath’ komen voorbij en zorgen voor een redelijke pit, maar het zijn nieuwelingen ‘Swerve City’ en vooral ‘Tempest’ die met hun kraakheldere geluid en dromerige gitaarpartijen tot de verbeelding spreken.

He geluid is na de valse start prima in orde en de band is vrijwel niet op fouten te betrappen, of het moet die ene verkeerde gitaarnoot van Chino of de twee ietwat te laat getimede drumfills van Abe Cunningham zijn. Het publiek zingt de longen uit het lijf en springt zich een ongeluk, dit tot veel plezier van de band. Het is brandstof voor de heren en wellicht dat dit wel de reden van de steengoede uitvoering van ‘Passenger’ is. Vooral Chino en bassist Sergio Vega zien er zeer gretig uit vanavond, ze genieten. Dat doen ze helemaal als het tijd is voor de toegift, die in het teken staat van debuutplaat Adrenaline. Liefst vier nummers komen langs (‘Birthmark’, ‘Root’, ‘Engine No. 9’ en ‘7 Words’) en hier voert de band het tempo nogmaals omhoog. Deftones heeft vanavond laten zien hoe urgent en hoe krachtig de muziek van de band is.

2 Comments

  • Ik ben het geheel met deze recensie eens, ik heb er van genoten, het was een geweldige avond 🙂

  • erg gaaf dit x vergeleken met, wat zou t zijn…12 jaar geleden ofzo Waldrock, chino dronken… hij heeft t goed gemaakt! Deftones….fan from the start!!!

Comments are closed.