The Boxer Rebellion

The Boxer Rebellion opereert al jaren vanuit London, heeft een zeer sterke fanbase in Amerika (mede dankzij syncs in series als CSI, Grey’s Anatomy en One Tree Hill) maar ook Nederland is niet meer weg te denken uit het bestaan en succes van deze band. Het nieuwe album, Promises is inmiddels uit en ook de eerste 3FM megahit (met het nummer ‘Diamonds’) hebben de heren te pakken.?Hoog tijd dus om de band aan een vragenvuur te onderwerpen. ROAR sprak met frontman Nathan Nicholson, op een zonnige middag op het mediapark in Hilversum.

Welkom terug in Nederland! Dit moet onderhand een soort van ‘home away from home’ voor jullie zijn, is het niet?
“Dat klopt, alhoewel het alweer 1,5 jaar geleden is dat we hier waren en speelden. Deze afwezigheid had voornamelijk te maken met het schrijven van en werken aan ons nieuwe album.”

En nu dus weer snel terug om het nieuwe album en aanstaande shows te promoten?
“Inderdaad, Nederland is altijd erg goed geweest voor de band, dus we wilden zeker snel terugkomen. Ik heb zelfs een oude aankondiging van een show in Vera in mijn huis hangen!”

Terugkijkende op de afgelopen jaren met de band, kun je één bepaald moment aanwijzen waarop het voor jullie allemaal is begonnen in Nederland?
“Het is natuurlijk altijd lastig om een verband aan te tonen, maar we openden ooit voor Editors in Paradiso en vanaf dat moment is het allemaal zeer voorspoedig gegaan voor de band in Nederland. We hebben ook altijd contact gehouden met ze en hun nieuwe gitarist (Justin Lockey) heeft zelfs de video voor onze nieuwe single geproduceerd.”

Boxer Rebellion

Dat Nederland echt een belangrijke plek inneemt bij de band blijkt uit de toevoeging die Nathan nog erg graag wil maken wanneer hij zegt dat Nederland in hun ogen het land is met een aantal van de beste venues ter wereld. Niet alleen is het personeel altijd enorm vriendelijk, de apparatuur is fenomenaal. Zo heeft de band zeer goede herinneringen aan Bitterzoet, Doornroosje, Tivoli en Vera.

Na de successen van The Cold Still, Union en Exits is het nu alweer tijd voor het vierde volledige studioalbum. De elf nummers op Promises laten een iets andere kant van de band horen, en ook aan de achterkant verschilt de plaat nogal van haar voorgangers. Nathan vertelt daarover:
“We wilden dat Promises meer up-beat en uplifting zou klinken dan onze vorige platen.” Het grootste verschil met eerder werk ligt echter met name in de manier waarop de plaat is opgenomen. “The Cold Still bijvoorbeeld, is voor het grootste deel live geschreven en opgenomen in een kamer, zie het als een grote jam. Voor ons nieuwe album zijn we veel zorgvuldiger te werk gegaan, we hebben het van de grond af aan opgebouwd en opgenomen. Veel tracks begonnen slechts met een loop, specifiek pianosound etc. Dit werd vervolgens secuur opgebouwd tot een song door de verschillende lagen en instrumenten toe te voegen.”

Op de vraag of de nieuwe plaat dan niet veel meer tijd in beslag heeft genomen dan de vorige antwoordt Nathan:
“Om eerlijk te zijn iet echt, nee. We hebben al jaren een eigen oefenruimte/studio in London, maar sinds een jaar kunnen we hier zelfs fulltime in. De hele band is tijdens het proces dus veel vaker en intensiever bij elkaar geweest en dat heeft zeker bijgedragen aan de voorspoedigheid van ons proces. Sommige songs kwamen tot stand simpelweg omdat we daar samen konden zijn en grondig aan het materiaal konden werken. Uiteindelijk zijn we aan het einde van het jaar, toen de donkere dagen bezit namen van London, voor vijf weken naar LA vertrokken om het album af te maken.”

Promises is verschenen op Absentee Records, wat jullie eigen platenlabel is. Ik kan me zo voorstellen dat het niet de constante druk van een label voelen erg verfrissend kan helpen in het proces richting een nieuw album?
“Ja, dat zeker.”

Hoe is dit zo tot stand gekomen, een eigen label?
“Ons eerste album kwam uit op een label (onderdeel van Mercury Records), maar het ging echter niet zo goed en alle bands werden op een gegeven moment gedropt. Vanaf toen zijn we eigenlijk onze eigen weg gegaan. Het is zeker niet zo dat we alles zelf doen, we werken namelijk veel samen met andere partijen. We zitten nu echter in een positie dat we zelf de bewuste keus kunnen maken om al dan niet met iemand te werken. Het belangrijkste vinden we dat deze mensen ook daadwerkelijk achter onze muziek staan en dus een intrinsieke motivatie hebben om mee te bouwen aan het gezamenlijke succes.”

Dit lijkt me een erg fijne manier van werken, maar hebben jullie hierdoor niet veel meer werk aan allerlei randzaken dan andere bands, wat mogelijk ten koste gaat van jullie muzikale focus?
“Ja en nee. We hebben een erg goed management dat ons veel zaken uit handen neemt. Maar we vinden het ook zeker niet erg om zelf veel dingen te doen. Zo doet Adam (bas) veel van ons tourmanagement, bemoeit Todd (gitaar) zich met de engineering in onze eigen studio en vind ik het leuk om me bezig te houden met tour accounting.”

Eén van de randzaken zijn wellicht wel syncs. Ze kunnen echter substantieel bijdragen aan het succes van een band en voor The Boxer Rebellion lijkt dit zeker het geval te zijn. Kun je hier iets meer over vertellen?
“Syncs zijn inderdaad erg belangrijk voor de band, zeker aangezien we van nature nooit op al te veel airplay hoefden te rekenen (waar met Promises overigens verandering in lijkt te komen). Onze muziek is dan ook redelijk filmisch en dit heeft met name in tv-shows erg goed gewerkt. Het is min of meer onze vorm van radio, dat wil zeggen dat door deze syncs veel mensen met de band in aanraking zijn gekomen en ons sindsdien zijn blijven volgen.”

Om het interview af te sluiten wellicht een niet zo gebruikelijke vraag. Als jullie een extra lid zouden mogen toevoegen aan de band, wie zijn dat dan zijn en waarom?
“Dit is zeker een primeur, ik kan me niet herinneren dat ik ooit een vraag als dit heb gehad. Ik ben geneigd om voor Miles Davis te gaan. Deze kunnen we namelijk toevoegen aan de band zonder dat het afbreuk doet aan wat we al doen en de jongens tekort te doen.”