Efterklang @ Doornroosje, Nijmegen

Efterklang is écht heel erg goed,” concludeerden we in januari na een betoverend optreden op Eurosonic. “Deze band verdient volle zalen,” was het volgende oordeel, enkele dagen later in de Melkweg. In april was het weer raak, met “een fenomenaal optreden” in Eindhoven en zelfs “één van de indrukwekkendste shows” die onze fotograaf ooit in Rotown mee had gemaakt. Nog altijd ter promotie van?Piramida?keren de Denen terug naar Nederland voor een goed gevuld Doornroosje. Is er al sprake van een uitgemolken kunstje?

Efterklang

Aan het sterke begin is weinig veranderd. Opnieuw wordt begonnen met het door Katinka Fogh Vindelev gezongen “do it, do it, do it, do it, do operator” van ‘Hollow Mountain’. Opnieuw krijgt Casper Clausen de zaal met een halve zin stil als hij openingsregel “it’s impossible” door de zaal laat galmen. Aan de setlist is ook weinig veranderd: nog altijd krijgt het vorig jaar verschenen?Piramida de meeste aandacht, al worden er vanavond ook vier nummers van?Magic Chairs?(2010) gespeeld. Maar Efterklang is geen band die routineus haar optredens afwerkt. Dat blijkt bijvoorbeeld wanneer Casper een dwarsbalk van de zaal als drumstel gebruikt. “Al veel muzikanten gezien in Doornroosje, maar alleen Efterklang gebruikt Roosje zelf als instrument,”?tweet?een toeschouwer bewonderend.

Efterklang

Efterklang klinkt vanavond industri?ler en noise-gerichter dan tijdens eerdere shows: het doorgaans al trippende ‘Step Aside’ ontaardt, mede dankzij een felle knipperlichtshow, in een My Bloody Valentine-waardige finale. En nadat de post van gisteren is rondgegaan – inmiddels een vast onderdeel van een Efterklang-optreden – krijgt ‘Black Summer’ live een outro vol space-geluiden en fuzzy gitaar-effecten. Horen we daar trouwens een nieuw nummer voorbijkomen, of is dat ook improvisatie?

Efterklang

Ook vanavond zet het Deense gezelschap een fris en inspirerend optreden neer. Bewonderenswaardig, want de band stond naar eigen zeggen tien uur in de file om in Nijmegen te komen. Het verklaart mogelijk de ietwat korte setlist van vanavond: na iets meer dan een uur is er in de toegift alleen nog ruimte voor ‘Alike’, dat grotendeels onversterkt gespeeld wordt. Maar als de sympathieke Denen vervolgens zelf achter de merchandise-tafel het resterende publiek te woord staan, blijkt ook van die vermoeidheid weinig over te zijn. Van een uitgemolken kunstje is beslist geen sprake.

Efterklang

Tekst: Robin Oostrum

Fotografie: Marjolijn van Dijk