Cayucas @ Rotown, Rotterdam

Rotown kondigt aan de zomer van 2013 nog even te willen rekken, en heeft daarom Cayucas uitgenodigd. Deze band heeft zichzelf vernoemd naar een klein, slaperig badplaatsje in de Amerikaanse staat Californi?: Cayucos. Omliggende badplaatsen hebben zich gedurende de afgelopen 50 jaar ontpopt tot toeristische trekpleisters, maar in Cayucos lijkt op dat gebied de tijd stil te hebben gestaan. Toch blijkt dit zonovergoten surfparadijs kennelijk genoeg inspiratie te bieden voor een album.

Cayacas

De plaat Bigfoot kwam in april dit jaar uit bij Secretly Canadian en de pretentieloze surfpopliedjes gaan stuk voor stuk over zon, zee, surfen en onschuldige verliefdheden. Je wordt als het ware met opgewektheid overladen. Dankzij catchy pianoriedeltjes, sprankelende gitaarriffjes en een hoog ‘Woo-hoo-oh’-gehalte heeft de muziek veel weg van Vampire Weekend en de stem van zanger en frontman Zach Yedin doet, mede dankzij een vette laag galm, denken aan die van Marien Dorleijn (Moss).

Cayacas

Yudin is goed bij stem, en muzikaal is ook alles in orde tijdens het optreden van deze band. De gitarist lijkt er wel zin in te hebben en swingt er op los. Bij frontman Zach Yudin lijkt het echter uit zijn tenen te moeten komen; hij ziet er moe uit en zijn bewegingen komen wat geforceerd en houterig over. Je moet zelf bijna moeite doen om je eigen gezicht in de plooi te houden, zo moeilijk kijkt de zanger af en toe. Dit zorgt er voor dat de verwachte opgewektheid en vrolijkheid die de cd biedt, live helaas niet helemaal overtuigend tot uiting komt.

Cayacas

Ondanks dit minpuntje is het een vermakelijk optreden. Aan de muziek kan het niet liggen; ogen dicht en je waant je in een hangmat in het zonnetje, nippend aan een margarita. Het volledige – 8 nummers tellende – album Bigfoot komt vanavond voorbij, aangevuld met een zeer goede, stevige uitvoering van B-side ‘Swimsuit’ van de single ‘Cayucos’ en een tof nieuw nummer ‘Hella’. Alles bij elkaar duurt het optreden, inclusief toegift, niet zo lang; een krappe drie kwartier. Het publiek lijkt wel tevreden en is, vooral na de wat bekendere liedjes als ‘High School Lover’ en toegift ‘A Summer Thing’, niet zuinig met applaus. Prima besteding van de zaterdagavond.

Cayacas