Dawes @ Merleyn, Nijmegen

Dawes, afkomstig uit LA, is de band rondom frontman Taylor Goldsmith. Wellicht gaat er bij het horen van deze naam een belletje rinkelen. Taylor Goldsmith maakt namelijk deel uit van Middle Brother, een samenwerking tussen de frontmannen van Deer Tick, Delta Saints en dus Dawes.

Maar ook met zijn eigen band gaat het voorspoedig voor Goldsmith. Onlangs verscheen het derde volledige studioalbum,?Stories Don’t End?en speelt de band rond de 250 shows per jaar over de hele wereld. Nederland lijkt een succesvolle tussenstop, zo bewezen eerdere shows in o.a. Paradiso. De release van het nieuwe album wordt ditmaal gevierd met optredens op Into The Great Wide Open, Take Root Festival in Groningen en vanavond dus in Merleyn, Nijmegen. Het tijdstip (zondagavond, 22:00) zorgt ervoor dat de zaal niet helemaal gevuld is, maar toch is het gezellig druk.

Dat de band ge?nspireerd is door het land, de zaal (het geluid is vanavond fantastisch) en het publiek blijkt uit het feit dat de set maar liefst één uur en vijftig minuten duurt. Niemand lijkt dit een probleem te vinden en de tijd vliegt met de afwisselende show die Dawes neerzet. Gevoelige ballads worden afgewisseld met harder werk waarin met name de loepzuivere stem van Goldsmith en zijn virtuoze gitaarsolo’s opvallen. De tracks zijn bijna stuk voor stuk korte verhalen en de band weet het publiek er helemaal in mee te nemen.

Er wordt vaak gezegd dat de band zijn inspiratie vind in het geluid van de jaren zeventig (Jackson Browne, Fleetwood Mac) en tot op zekere hoogte klinkt dat ook zeker door. De band probeert echter uitdrukkelijk een wat moderner imago te krijgen en dat lijkt met deze plaat ook zeker te lukken, zo blijkt ook uit de stijgende populariteit in Nederlandse zalen en op onze festivals.