Eefje de Visser – Het is

eefjedevisserhetisroar(Album – Dying Giraffe Recordings) Op het eerste gehoor lijkt het dat Eefje de Visser “Het is ongeveer hetzelfde” zingt op openingstrack ‘Ongeveer’ van haar nieuwe plaat Het Is. Het blijkt “Het is ongeveer de zomer” te zijn, maar hoe het ook zij, Het Is is niet ‘ongeveer hetzelfde’ als voorganger De Koek.

Nog meer dan op haar debuutplaat neemt De Visser de touwtjes in handen, iets wat enkele stilistische veranderingen met zich meebrengt. De arrangementen zijn trager, kaler en zwaarmoediger, terwijl het tekstueel gezien allemaal wat neerslachtiger, intiemer en soberder klinkt. Dit zorgt ervoor dat het geheel volwassener aanvoelt.

Nadeel is wel dat het een wat moeilijk album is. Waar je bij voorganger De Koek dankzij het luchtige geheel makkelijk kon instappen, moet je voor Het Is toch even goed gaan zitten. Maar als je die moeite neemt, dan word je als luisteraar beloond met deze sterke plaat. Qua tempo kabbelt de plaat rustig voort, maar het is nergens saai.

Dit komt niet alleen door de bij vlagen fluweelzachte stem van De Visser, maar ook door de intelligente aankleding van de plaat. Door vernuftig en speels gebruik te maken van diverse percussie bijvoorbeeld, maar ook door de loeizware bastonen en allerhande synthesizers. Het gitaarwerk lijkt met flarden te komen én te gaan en zorgt vooral voor een sfeervolle aankleding. Door deze aanpak ontdek je als luisteraar elke luisterbeurt weer iets nieuws, iets wat niet alleen iets zegt over de kwaliteiten van De Visser maar ook over hoe sterk Het Is is.