Haim – Days Are Gone

(Album – Polydor Records/Haim - Days Are Gone Albumcover Universal) Vorig jaar november stonden de Haim-zusjes op London Calling in de Paradiso. Nog voordat iemand ze goed kende, gaven ze een spectaculaire show weg en pakten de mooie dames de zaal in met catchy popliedjes en aangename samenzang. Dus vanaf toen was het wachten op het te verschijnen album Days Are Gone, dat 27 september eindelijk uitgebracht zal worden. Een album dat naast de al bekende single ‘Forever’ nog vele prettige liedjes bevat.

Haim heeft de taken in de band goed verdeeld en zorgt zo voor een mooi uitgebalanceerde sound. De dames speelden dan ook al samen in de familieband Rockinhaim en frontvrouw Danielle en bassiste en oudste zus Este hebben samen in the Valli Girls gezeten. Dan blijft de jongste, Alana over, die de toetsen en percussie voor haar rekening neemt, en worden de zusjes daarbij ondersteunt door drummer Dash Hutton. Dit geheel produceert popliedjes waarin het thema liefde een grote rol speelt, zoals dit vaak het geval is bij popmuziek. De kracht van Haim is de diversiteit in de verschillende nummers, waarbij de individuele tracks vaak rustig en eenvoudig beginnen en energiek worden opgebouwd. Danielle weet met haar diepe stem mooi de emotie over te brengen en de samenzang van de andere zusjes geeft de muziek net dat beetje extra.

Toch heeft Haim ook een lekker rauw randje. Denk aan de basslijnen in ‘Let Me Go,’ dat een van de betere tracks is op het album, en aan het experimentele ‘My Song 5,’ waarin de instrumentatie wederom tot een minimum is behouden en de dames voornamelijk met hun eigen stemgeluid een beklemmende sfeer neerzetten. Maar ook ‘The Wire’ heeft lekkere rockinvloeden, met huilende gitaren, indrukwekkende melodielijnen en een spottende tekst. In ‘The Wire’ krijgen ook Este en Alana een eigen stukje solozang, dat dankzij hun eigenzinnige stemgeluid uitstekend past in de sfeer van het nummer.

Days Are Gone bevat geen mindere tracks, het is een solide geheel waarop ieder een eigen favoriete nummer zal hebben. Haim heeft met hun eerste album laten zien dat ze duidelijk een plekje in het popmuzieklandschap hebben verdiend. De discussie over welk Haim-zusje nu eigenlijk de leukste is, zal dus waarschijnlijk nog lang doorgaan.