Chance The Rapper @ Paradiso, Amsterdam

Hij is nog altijd maar twintig jaar oud, maar?Chance The Rapper?maakte begin dit jaar met?Acid Rap?een mixtape die wij nog steeds tot één van de beste van dit jaar rekenen. Inmiddels heeft hij het ook voor elkaar gekregen om de kleine zaal van Paradiso uit te verkopen, terwijl er tot op de dag van het concert nog tientallen mensen via sociale media zoeken naar een kaartje. Het is duidelijk dat de fanschare die Chance in korte tijd heeft opgebouwd verder reikt dan de uitverkochte bovenzaal van Paradiso.

Een grote belofte dus, deze Chancelor Bennett, maar weet hij de hype ook live waar te maken? Het antwoord daarop is een volmondig ja. Zo schijnbaar moeiteloos als hij op zijn laatste mixtape zijn raps de wereld in stuurt, zo vastberaden staat ?hij op het podium. Chance The Rapper is op het podium bovenal een echte performer, en laat ons vanavond allerlei kunsten zien. Het ene moment houdt hij in opperste concentratie zijn microfoonstandaard vast tijdens het zingen van een refrein, het volgende moment rent hij enthousiast heen en weer over het kleine podium in de bovenzaal van Paradiso. Tussendoor zien we allerlei rare dansjes voorbijkomen, en een aantal ludieke ingestudeerde acties met zijn dj, waaronder het starten van een nummer op het moment dat Chance een karatetrap laat zien. Soms een beetje flauw misschien, maar het plezier in het optreden straalt er elke seconde vanaf, en het publiek lijkt dan ook van elk moment te genieten.

En ondanks de grote hoeveelheid dansjes wijkt Chance geen moment af van waar het vanavond om gaat: de muziek. Ook dansend weet hij zijn raps foutloos op het publiek af te vuren en zingt hij de refreintjes loepzuiver mee. Zo blijkt hij op het podium een ware alleskunner, wat het eigenlijk onnodig maakt dat hij halverwege zijn set ervoor kiest om twee nummers van zijn stadsgenoot Kanye West (‘All Falls Down’ en ‘Gold Digger’) kort op te voeren. Het publiek leeft op dat moment wel net even wat meer op, maar ook wanneer Chance zijn eigen materiaal opvoert heeft de hele zaal al haar aandacht op Chance gevestigd. Ook tijdens nummers van zijn eerste mixtape?#10Day, die duidelijk minder bekend zijn bij het publiek.

Zo laat Chance The Rapper vanavond zien en horen dat hij, naast het afleveren van één van de beste mixtapes van het jaar, ook op het podium zijn mannetje staat. Hij maakt het iedereen naar zijn of haar zin met zijn rare grappen en dansjes en laat muzikaal geen enkele steek vallen. Een méér dan overtuigend eerste optreden op Nederlandse bodem van deze jonge rapper, van wie we hopelijk snel nog veel meer gaan zien en horen.