Seeed @ Melkweg, Amsterdam

Toegegeven, op papier klinkt Duitstalige dancehall/reggae misschien niet als een geslaagd idee, maar in de praktijk bewijst Seeed al sinds 1998 dat het zeker wel kan. De band heeft in Nederland nooit veel zoden aan de dijk gezet, maar na het succes van het soloproject van een van de drie rappers, Peter Fox, lijkt Seeed ook hier steeds meer aandacht te krijgen. Vandaar ook vanavond een uitverkochte grote zaal in de Melkweg.

Een band van tien man komt het podium op en speelt een rustig laid back reggaedeuntje waarna de drie rappers hen op het podium vergezellen. Het eerste echte nummer is een knaller en je hoort gelijk dat de hele band in topvorm is. Zonder ook maar een seconde pauze vloeien de eerste vijf nummers gelijk in elkaar door. Geen tijd voor praatjes, geen tijd om adem te halen. De band speelt heel strak en het is daarom ook lastig om in dit tempo bij te houden. Gelukkig komt er na die vijf nummers meer interactie en wordt het publiek gepaaid en aan het lachen gehouden.

Het is een show met veel opvallende elementen. Zo wordt er meer dan eenmaal gebruik gemaakt van bekende internationale deuntjes. ‘Close To Me’ van The Cure, ‘Paper Planes’ van M.I.A., ‘Niggas in Paris’, en als absoluut diepte-/hoogtepunt, jawel: ‘Harlem Shake’. Ze komen er nog mee weg ook; heel de zaal doet mee, en het is stiekem erg leuk. Daarnaast vallen de half gechoreografeerde dansjes van de drie rappers op en die lijken in eerste instantie erg ongemakkelijk, maar als Cold Steel, de brassband van het soloalbum van Peter Fox, ook meedoet wordt het toch erg aanstekelijk. Deze brassband is sowieso erg leuk om erbij te zien, ze spelen een paar nummers mee, waaronder twee nummers van Peter Fox solo, en weten de zaal nog meer op te hypen.

Enige minpuntje is, voor de echte zeurpiet a.k.a. liefhebber, dat we van veel hitjes de Engelse versie te horen krijgen. Van origine Duitstalige refreintjes worden omgezet in het Engels en verliezen zo veel van hun kracht. In Nederland zou dat toch niet nodig moeten zijn.

Met zeventien man op het podium en een compleet volgestouwde Melkweg is Seeed een zeer krachtige live-ervaring. Geen moment verveling op het podium of in de zaal. Door het gebruik van een band is Seeed een zeer geslaagde dancehall-act, en het maakt ze uitermate leuk om live een keer mee te maken.