The Boxer Rebellion @ Doornroosje, Nijmegen

De zang van Radiohead, de duisternis van Interpol en de nerveuze percussie van Bloc Party. Met die omschrijving staat?The Boxer Rebellion?aangekondigd voor haar terugkeer naar Doornroosje. De rij voor de deur zegt vanavond genoeg: de band is met het laatste album?Promises doorgebroken bij het Nederlandse publiek. In een uitverkocht Doornroosje laat het viertal bij vlagen zien waarom.

Gek dat het zo lang heeft geduurd. The Boxer Rebellion maakt al vanaf debuutalbum?Exits groots aangeklede popliedjes in de stijl van Snow Patrol en Coldplay, en trekt die lijn consequent door op de drie platen daarna. De nummers worden emotioneel nog extra uitvergroot door de falsetto-uithalen van zanger Nathan Nicholson, maar blijven spannend door de gejaagde ritmische back-up van Piers Hewitt. En toch weet iedereen: als 3fm niet 179 keer ‘Diamonds’ had gedraaid, zou Doornroosje vanavond niet zo afgeladen vol staan.

Sterk is vanavond vooral het eerste deel van de set. Begonnen wordt met oudjes ‘Step Out of the Car’ en ‘Semi-Automatic’, waarbij onmiddellijk het perfecte geluid opvalt. Indrukwekkend is vervolgens het half uur tussen ‘Evacuate’ en ‘No Harm’. Megahit ‘Diamonds’ wordt gevolgd door een furieuze uitvoering van ‘Flashing Red Light Means Go’, waarin drie bandleden zich met de percussie bemoeien. Fenomenaal.

Dat niveau houdt The Boxer Rebellion niet tot het eind vast. Met een drieluik aan nummers van de laatste plaat worstelt het Brits-Amerikaans-Australische viertal (ja echt) zich richting het einde van de set, waarin zelfs publieksfavoriet ‘Watermelon’ verzuipt in een brei van moeilijkdoenerij. En is het echt nodig om exact dezelfde setlist te spelen als twee dagen eerder in Paradiso?

Het is ironisch maar waar: juist doorbraakalbum?Promises komt vanavond het minst goed tot haar recht. Zo sterk als The Boxer Rebellion zich vanavond pakweg een half uur manifesteert, zien we de band graag een keer van begin tot eind. Nee, Interpol of Radiohead zullen ze nooit worden. Maar tot de volgende megahit blijft The Boxer Rebellion een graag geziene gast in het Nederlandse clubcircuit.