Baroness @ 013, Tilburg

Ruim drie jaar geleden stond Baroness met hun tour voor album nummer twee ook al in een uitverkochte kleine zaal van de 013 en de eerste Europese clubtour sinds hun busongeluk begint opnieuw in Tilburg, voor een volle zaal.

Het concept vanavond is erg leuk gedaan. In plaats van een lokale band te laten openen vliegt de avond van start met Royal Thunder in de kleine zaal, waarna in Stage01 Tangled Horns een korte set speelt totdat Baroness klaar is om te starten. Het geheel werd afgesloten door Otis opnieuw in de kleinste zaal.

Royal Thunder stond eerder dit jaar al op Roadburn in het Patronaat en de band weet opnieuw een ijzersterke set neer te zetten. MIny Parsonz blijft een bijzondere frontvrouw om naar te kijken en vooral te luisteren maar de jaren zeventig rock staat verder ook als een huis. Nummers als ‘Parsonz Curse’ en ‘Whispering World’ gaan erin als zoete koek. Tangled Horns doet tussendoor ook niet onaardig hun ding maar echt interessant is het niet. Toch nemen veel mensen even een kijkje.

Met blauw licht komt de band op om met ‘Ogeechee Hymnal’ als intro te starten waarna gelijk de twee meest rockende nummers van Yellow & Green volgen. John Baizley zingt nog niet zo zuiver als op dat album, maar hij staat met zichtbaar plezier op het podium samen met de andere gitarist Peter Adams de aandacht van het publiek te trekken. Live blijken de nieuwe nummers in de meeste gevallen stukken beter uit de verf komen dan op de, toch wat te lange met af en toe iets te saaie nummers, laatste plaat. Hoogtepunten blijven toch de nummers van Blue Record, daar komt dan ook de meeste publieksrespons op. Maar nummers als ‘Board Up the House’ en ‘The Line Between’ overstijgen met gemak de studioversies, terwijl ‘Little Things’ dragelijk wordt en ‘Foolsong’ een beetje de inkakker van de set is.

Na ruim een uur speelt de band nog een toegift met volgens hen de drie hardste nummers waar dan ook eindelijk Red Album aangedaan wordt. Tussendoor is er weinig interactie behalve enkele gemeende dankwoorden. Yellow & Green mag dan het zwakste album van de band zijn, live zijn de nummers dankzij het uitstekende gitaarspel stukken beter te pruimen. Toch valt het kwaliteitsverschil met het oudere werk zodra dit gespeeld wordt. Volgende tour een andere verdeling?

Setlist:

 • Ogeechee Hymnal
 • Take My Bones Away
 • March to the Sea
 • A Horse Called Golgotha
 • Foolsong
 • Little Things
 • Green Theme
 • Swollen and Halo
 • Board Up the House
 • Sea Lungs
 • Cocainium
 • The Line Between
 • Eula
 • The Gnashing
 • Toegift:
 • The Sweetest Curse
 • Jake Leg
 • Isak