Gambles @ Merleyn, Nijmegen

De naam Matthew Daniel Siskin zal niet direct een belletje laten rinkelen. Het is een man met een verhaal: als webdesigner was hij jarenlang tevreden met drie opdrachten per maand, tot hij opeens in contact kwam met Beyoncé. Hij schopte het tot online creative director van haar website, een taak die hij nog altijd voor zijn rekening neemt.?Tien maanden geleden besloot Matthew om het eens op een andere manier te proberen. Onder zijn?alter ego?Gambles?verschijnt deze week debuutalbum?Trust, waarvan hij vanavond in Merleyn een smakelijk voorproefje geeft.

Kenmerkend aan?Trust?is de rauwe stem van de 31-jarige New Yorker, die op zijn eerder dit jaar verschenen EP?Far From Your Arms al wat van zijn talent liet horen. Bovenal staat de plaat vol met mooie liedjes: met zijn cryptische teksten en ferme uithalen heeft de jong ogende Amerikaan – zijn 22-jarige vriendin dacht dat hij jonger was dan zij – wat weg van een jonge Leonard Cohen of een levende Elliott Smith.

Het is niet alleen de eerste show op Nederlandse bodem. Een tikkeltje zenuwachtig geeft Matthew toe dat dit de eerste keer is dat hij al zijn nummers mag spelen, met de album-release in aantocht. Van die zenuwen is – voor zover ze al oprecht waren – tijdens de nummers niks te merken. Ferm de zaal inkijkend speelt Gambles vrijwel geheel en integraal zijn debuutplaat, om bij wijze van toegift nog vier nummers onversterkt in het midden van Merleyn te spelen.

In het huidige singer-songwriter-klimaat lijkt het onwaarschijnlijk dat Gambles ooit nog zo intiem te bewonderen zal zijn als vanavond. “There is no safe side / wherever I stand, I damage” zingt Matthew in zijn potenti?le hit ‘Safe Side’. In Merleyn is er van?damage geen sprake: na afloop nagenietend aan de bar oogst de sympathieke zanger enkel complimenten. Beyoncé zal op zoek moeten naar een nieuwe creative director.