65daysofstatic @ Melkweg, Amsterdam

Met nieuwe plaat Wild Light op zak touren de heren van 65daysofstatic weer de gehele wereld rond en slaan daarbij Nederland niet over. De Oude Zaal van de Amsterdamse Melkweg en de Vera in Groningen worden aangedaan, wij zijn bij de eerste show.

De Australi?rs van Sleepmakeswaves mogen de avond aftrappen en doen dat met verve. Met tracks van debuutplaat ?…And So We Destroyed Everything weten de heren het publiek te overtuigen en te overrompelen. In de langgerekte post-rock nummers volgende de climaxen elkaar op, maar ook weet de band slim met stiltes te spelen. De band is dankbaar en laat dit merken tijdens hun eerste show in Nederland.

Hierna is het tijd voor 65daysofstatic, dat een deel uit ‘Heat Death Infinity Splitter’ gebruikt als intro, om vervolgens doodleuk de set af te trappen met ‘Piano Fights’. Het eerste deel van de set bestaat voornamelijk uit tracks van We Were Exploding Anyway, pas daarna komt er in de vorm van ‘Prisms’ een nieuw nummer voorbij. Het is opvallend dat er tegenwoordig nóg meer keyboards en effectenbakken vooraan het podium staan, maar dat heeft alles te maken met de evolutie die de band de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Toch verloochent de band zijn eigen roots niet en speelt het ook oudjes als ‘Install a Beak in the Heart That Clucks Time in Arabic’, ‘AOD’ en ‘This Cat Is a Landmine’. Juist hier is te horen dat hoezeer de band ook evolueert, het nieuwe en het oude materiaal gaan hand in hand. De schoonheid wordt naarmate de set vordert steeds mooier en we zien 65daysofstatic op z’n meest pure vorm. De climax in ‘Taipei’, het gebeuk op ‘Retreat! Retreat!’ net na de intro, de prachtige pianopartijen op ‘Radio Protector’ en de steeds rijker wordende sound op ‘Safe Passage’. Ander opvallend punt is het feit dat drummer Rob Jones bij laatstgenoemde track z’n drumkit verruilt voor één van de effectenbakken vooraan en dat de band bij een aantal nieuwe tracks ondersteund wordt door de gitaartechnicus, iets wat de band op de juiste momenten een nóg vollere sound geeft. 65daysofstatic verkeert in bloedvorm en geeft mede door het goede geluid en een sterke lichtshow een fenomenaal optreden weg.