Cloud Control @ Bitterzoet, Amsterdam

Zo’n anderhalf jaar geleden zagen wij de Aussies van Cloud Control voor het laatst. Toen nog enkel met debuutalbum Bliss Release, een self-titled EP en Kid Cudi-cover ‘Pursuit of Happiness’ als wapenfeit, wisten ze niet volledig te overtuigen in het Amsterdamse Bitterzoet. Vanavond zijn ze weer terug op dezelfde plek, nu met kersvers werk in de vorm van Dream Cave. Op dit nieuwe album zoekt de band iets meer het experiment op en is de vrolijke sound van het debuut ingeruild voor een wat melancholischer geluid.

Deze afwisseling blijkt op het podium zeer goed te werken; Dream Cave krijgt logischerwijs het merendeel van de aandacht, maar ook het ‘oude’ werk wordt zeer zeker niet overgeslagen. De Kid Cudi-cover wordt dit keer wel overgeslagen, maar in plaats daarvan krijgen we in het midden van ‘Gold Canary’ een snippet van Butthole Surfers’ ‘Pepper’. Waar er bij het vorige Bitterzoet-optreden nog sprake was van weinig variatie en podiumenergie, is dit vanavond allebei is groten getale aanwezig. Van Veronica Falls-achtige samenzang in ‘Moonrabbit’ via het nog altijd vrolijk makende ‘Meditation Song #2 (Why, Oh Why)’ naar het bluesy geluid van ‘Promises’; Cloud Control laat een flink uitgebreid arsenaal aan nummers horen. Maar niet alleen de muziek is gegroeid, ook de manier waarop de bandleden hun mannetje staan op het podium kan als een flinke stap vooruit worden gezien. Zanger en gitarist Alister Wright speelt uiterst geconcentreerd en heeft duidelijk wat nieuwe gitaartrucjes geleerd en zangeres en toetseniste Heidi Lenffer heeft met het nieuwe album, en dus ook op het podium, de stemeffecten ontdekt (‘The Smoke, The Feeling’).

Waarom het concert in het vrij kleine Bitterzoet niet uitverkocht is mag dus een raadsel blijven. De band is met het tweede album zowel muzikaal als live sterk gegroeid en verdient een groter publiek. Later deze maand staat het viertal als een van de voorprogramma’s van Local Natives in Paradiso (de ander is Breton, ook zeer de moeite waard). Daar zal moeten blijken of ze een grotere zaal ook kunnen overtuigen. Afgaande op vanavond moet dat geen probleem zijn, als het publiek het voorprogramma tenminste een kans wil geven.