Alter Bridge – Fortress

alter-bridge-fortress-album-cover(Album – Roadrunner Records) Met je band op tour zijn klinkt romantischer dan het ogenschijnlijk is. Een krappe bus waarin je wekenlang op elkaars lip zit, ver weg zijn van huis en elke show het uiterste van jezelf vragen is vermoeiend, zeker als je een goede naam hebt opgebouwd en fans hoge verwachtingen van je band hebben. Als je dan ook nog een album moet gaan schrijven tijdens je tour, komt daar nog een extra belasting bij. Hier krijgt Alter Bridge drie opeenvolgende jaren mee te maken.

Bovendien heeft Alter Bridge te maken met verschillende zij-projecten. Zo is frontman Miles Kennedy al enkele jaren de vocalist van Slash, gitarist Mark Tremonti gaat met zijn soloplaat de concertzalen af en ook drummer Scott Philips stak veel energie in zijn andere band Projected. Desondanks hebben de in totaal vier Amerikanen tijd genomen om met Fortress op de proppen te komen. Hoewel, de tijd? Het feit dat er drie jaar gedaan is over het tekstschrijven en uitwerken van de twaalf liedjes, wordt overheerst door het gevoel dat het album in minder dan een kwart van de tijd in elkaar is gezet. ‘Addicted To Pain’ is een nummer dat het karakteristieke geluid van Alter Bridge prima weergeeft en het enigszins poppy ‘All Ends Well’ heeft de bouwstenen goed op elkaar geplaatst, maar titeltrack ‘Fortress’ mist diezelfde bouwstenen, waarna ‘Bleed It Dry’ en ‘Lover’ doven als een natte kaars, zonder indruk te hebben achtergelaten. Dat is zonde, want de hardrockgroep beschikt over uitstekende individuele muzikanten die veel in hun mars hebben. Het ijzer moet echter worden gesmeden wanneer het heet is, Fortress lijkt daarentegen afgekoeld te zijn en is te wisselvallig om de hitlijsten te gaan bestormen.

Een fort staat symbool voor stabiliteit, onoverwinnelijkheid en veiligheid. Slechts aan deze laatste eigenschap wordt op dit album voldaan, en dat terwijl Alter Bridge in het verleden heeft bewezen veel beter werk te kunnen uitbrengen dan dat ze nu hebben gedaan. Instorten doet het niet, maar versteviging is wel op z’n plaats.

3 Comments

  • Myles Kennedy – Mark Tremonti*
    Hoe serieus kan je een review nemen als de schrijver niet eens de moeite doet om de namen van de bandleden juist te spellen?

  • Gast ik heb net het album beluisterd, waar zitten je oren.Echt een vet album..Weer zo gozer die zelf geen muziek kan fabriceren een GIEL fock em..

  • En nog gelijk ook, even de twitterpagina bekeken GIEL 2 , succes kerel..Stage hands it is.

Comments are closed.