Elephant Stone @ Rotown, Rotterdam

The Beatles wisten het al: met zo’n Indiase sitar tover je een prachtig psychedelisch geluid tevoorschijn. Fast-forward naar 2013, het jaar waarin de psychedelica weer hoog op de prioriteitenlijst staat. In Rotown staat het Canadese Elephant Stone op het podium, mét sitar. Niet zo vreemd, want de roots van zanger Rishi Dhir liggen in India en hij bespeelt het instrument al jarenlang.
Dit jaar kwam Elephant Stone’s tweede, self-titled album uit, vol met sixties pop-arrangementen, Indiase elementen en psychedelische jams (zelf noemen ze het ‘Hindie rock’). Na een sterk optreden op Into The Great Wide Open is het nu tijd voor een tour door de Nederlandse zalen.

Veel bands noemen zich tegenwoordig psychedelisch, maar dit viertal steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat wordt meteen al duidelijk bij setopener ‘I Am Blind’, dat het publiek gelijk enthousiast maakt. Dit ondanks het feit dat het nummer afkomstig is van het eerste album The Seven Seas, dat in Europa vrij onopgemerkt is gebleven.
Het grootste deel van de setlist bestaat dan ook uit nummers van het tweede album, die vari?ren van goed tot zeer goed. Bij ‘Masters Of War’ betreedt een violiste (de Nederlandse Susanne Linssen van Hospital Bombers) het podium en blijft daar voor een paar nummers. De toevoeging van viool aan het geheel van toetsen, sitar en galmende gitaar levert een mooi, rijk geluid op.

Toch is het vooral de sitar die vanavond de aandacht trekt. Wanneer Rishi Dhir met gekruiste benen op een Indiaas kleedje gaat zitten en de snaren aanslaat, zorgt dit voor een waar fotomoment: iedereen haalt zijn camera of smartphone tevoorschijn. Gelukkig is het niet alleen maar visueel interessant, maar komen er ook prachtige klanken uit het Indiase instrument. De combinatie met het sterke gitaarspel van Jean-Gabriel Lambert, die een heel pedaalarsenaal bij zijn voeten heeft liggen, resulteert in een bedwelmend psychedelisch geluid.

Rishi Dhir zat al in The High Dials en heeft met hen heel wat afgetourd. Die podiumervaring laat zich vanavond duidelijk zien. Hij en zijn bandleden staan relaxt op de planken en hebben duidelijk plezier in het optreden. Op een gegeven moment laten ze zelfs een fles Red Label rondgaan, (‘Proost!’) omdat het de laatste avond van de Europese tour is. Ook de jams van de band zijn van zeer hoge kwaliteit en laten zien waarom op Elephant Stone het etiketje ‘psychedelisch’ zeer van toepassing is.

De toegift is ‘The Sea Of Your Mind’, dat op de plaat al acht minuten duurt, maar hier wordt uitgesponnen in een begeesterde jam waarin alle muzikanten helemaal opgaan. Aan het einde verdwijnt iedereen van het podium, behalve Dhir, die nog tekent voor minutenlange improvisatie op de galmende sitar. Een onconventionele manier om een set af te sluiten, maar daarom nog niet minder interessant.
In april is Elephant Stone terug in Europa, en ongetwijfeld zullen ze dan nog meer toeschouwers inspireren met deze heerlijke trippy muziek die het beste biedt van het Oosten en het Westen.