MGMT @ Vredenburg, Utrecht

Een week of vier geleden verscheen het derde album van MGMT, dat in tegenstelling tot de twee albums daarvoor niet vol staat met catchy singles zoals ‘Time To Pretend’, ‘Electric Feel’, ‘Kids’ en ‘Flash Delirium’. Deze nieuwe, titelloze plaat klinkt uitzonderlijk kalm voor wat we van het duo uit nieuw York gewend zijn. Zo kalm zelfs, dat het album vaak gewoon erg saai is.

Voor het concert in Vredenburg is het daarom te hopen dat het nieuwe werk live wat meer energie meekrijgt, maar al snel wordt duidelijk dat dit totaal niet het geval is. Zo onge?nspireerd en onge?nteresseerd als de band op het laatste album klinkt, zo staan ze ook op het podium. Toch wordt er nooit echt slecht gespeeld. Nummers van alle drie de albums worden prima ten gehore gebracht, waarbij geen van de bandleden op foutjes kan worden betrapt. Het probleem is echter dat er totaal geen overtuiging zit in het spel van het zestal muzikanten op het podium. Het enige moment waarbij het publiek überhaupt een glimlach te zien krijgt van zanger Andrew VanWyngarden is wanneer hij tijdens ‘Kids’ de handen schudt van de mensen op de voorste rijen. Het is een zeldzaam moment wat enigszins lijkt op plezier in het optreden van de kant van de band, en dat is pas tijdens één van de laatste nummers van de set. Tijdens de rest van het optreden is het sterk de vraag of de band het eigenlijk wel echt leuk vindt om op te treden, net zoals het bij het laatste album de vraag is of de band nog wel graag muziek opneemt.

Gelukkig leidt deze ogenschijnlijke desinteresse niet tot een slecht concert, het is vooral erg merkwaardig om te zien. De meeste mensen in het publiek lijken het niet in de gaten te hebben, want die dansen gewoon onverstoord door op de grote hoeveelheid hitjes die de band op haar naam heeft staan. Dat ze die hebben wordt wel ontzettend duidelijk, want werkelijk elk nummer wordt vanavond warm onthaald en her en der woord voor woord meegezongen. Dit terwijl sterke singles als ‘It’s Working’, ‘Brian Eno’ en ‘Congratulations’ bijvoorbeeld niet worden gespeeld. Ook zonder die nummers is vanavond elke song raak. Zo weet de band vanavond het publiek wel een leuke avond te geven, al hebben ze daar zelf niet veel voor gedaan.

1 Comment

  • weet je waarom de mensen het niet in de gaten hadden? omdat die dansten op de grote hoeveelheid hitjes… hahahaha…. wat een slecht verhaal dit.
    was een zonderling goede show en mgmt is niet een band die het publiek komt vermaken met entertainment maar met een bak muziek waar je u tegen zegt gebracht door geconcentreerde muzikanten die een statement neer zetten.
    jammer dat er niks genoemd wordt over de grensoverschrijdende vj show.

Comments are closed.