Eefje de Visser @ 013, Tilburg

Hij is dit jaar in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland gestrand: singer-songwriter Elijah. Toch mocht hij mee op tour met voormalig Grote Prijs-winnares Eefje de Visser. Helemaal alleen met een elektrische gitaar staat hij op het podium. Of het de zenuwen zijn of iets anders is niet duidelijk, maar dit optreden komt niet helemaal goed uit de verf. Elijah heeft absoluut een mooie stem, maar hij wil hier teveel ‘trucjes’ mee uithalen, zoals hoge uithalen die hij eigenlijk net niet lijkt te halen. Wanneer hij dramatisch begint te fluisteren en zuchten in zijn liedjes wordt het publiek zelfs wat lacherig. Tot overmaat van ramp vertelt hij dat hij zichzelf – tenslotte ‘maar’ voorprogramma –? normaal niet graag opdringt, maar hij is heel erg blut en er knippert al een rood lampje in zijn auto. Kortom: of we zijn single willen kopen, zodat hij zijn auto ’s avonds nog kan bijtanken om veilig thuis in Amsterdam te komen. Beetje jammer.

Gelukkig maakt het hoofdprogramma alles goed. Moederziel alleen komt ze het podium op. Alleen Eefje de Visser en een elektrische gitaar openen vanavond écht de avond in een volle kleine zaal van 013. De klanken van het nummer ‘Schip’ sluiten normaal het nieuwe album Het Is af, maar vanavond zorgen ze er juist direct voor dat iedereen in de zaal bij de les is. En dat zal zo blijven tot de allerlaatste geluiden van de toegift.

Pas bij het tweede nummer komt de rest van de band het podium op. We worden direct getrakteerd op een prachtige uitvoering van het nummer ‘Uit De Lucht’, waar op het ene moment de zachte en loepzuivere stem van Eefje alleen klinkt, terwijl ze op andere momenten aangevuld wordt met één tot vier extra stemmen. Dat is sowieso een sterk punt in deze show: er is een goede balans gevonden tussen vrij ‘minimalistisch’ opgezette nummers – bestaande uit vocalen en wat eenvoudige, dromerige begeleiding met een lounge feel – en wat stevigere en theatrale uitvoeringen met meer een electropopsound.

Zijn de teksten op de albums nog af en toe wat minder goed verstaanbaar, is vanavond live alles kraakhelder en goed gearticuleerd. Een terugkerend thema in de liedjes van de charmante 27-jarige zangeres is ‘onderweg zijn’. Sterk is dus ook dat de liedjes tijdens de show ondersteund worden door videobeelden op de achtergrond. We zien beelden van ‘onderweg’, alsof we in een auto over een verlaten autoweg rijden. We zien windmolens. We zien zwart-witte bossen en wolken. Er wordt een intieme sfeer gecre?erd die uitstekend bij de muziek past.

Wanneer de band nieuwe single ‘In Het Echt’ inzet gaat het even mis, maar dat wordt ontspannen opgelost door gewoon opnieuw te beginnen. “Dit gebeurt voor het eerst, verder zijn het echte professionals”, grapt Eefje over haar band; je ziet dat er chemie is binnen de band en dat ze met plezier (samen) spelen. Als laatste nummer krijgen we een mooie, van ingetogen naar dansbaar opgebouwde, uitvoering van ‘Afdwaalt’ en dan verlaten Eefje en haar band onder begeleiding van luid applaus het podium.

Natuurlijk komen ze nog even terug voor een toegift. Een klein meisje roept vanaf het balkon dat ze graag ‘Schotland’ wil horen en ze wordt op haar wenken bediend: “Hoe kan ik dat nou weigeren?”. Na oude single ‘Hartslag’ is het na ruim anderhalf uur toch echt afgelopen. Maar, beste Eefje, om in jouw eigen woorden te spreken: Wij krijgen nooit genoeg van jou, van dit.