Janelle Monáe – The Electric Lady

JanelleMonaeTheElectricLadyROAR(Album – Warner) Net als op voorgangers Metropolis: Suite I (The Chase) en The Archandroid kruipt Janelle Monáe op The Electric Lady in de huid van haar andro?de alter ego Cindi Mayweather. De gehele sfeer en het hoofdpersonage is gebaseerd op de sciencefictionfilm Metropolis uit 1927.

Monáe krijgt op The Electric Lady hulp van bevriende muzikanten. Zo komt Prince in ‘Givin Em What They Love’ door de spannende productie erg verrassend om de hoek kijken, maar ook de tracks met Erykah Badu (‘Q.U.E.E.N.’), Solange (‘Electric Lady’) en Miguel (‘Primetime’) zijn absolute toppers.

Maar het gaat niet om de gasten op deze plaat, het gaat om de fantastische sfeer die Monáe hier neerzet. De disco-soul in de eerder genoemde titeltrack, het opzwepende en dansbare ‘Dance Apocalyptic’, het langzame ‘It’s Code’ en het zwoele ‘Can’t Live Without Your Love’ bijvoorbeeld. Alle tracks dragen bij aan de filmische, nostalgische sfeer.

Na Suite 1 (The Chase) en Suites II en III (The Archandroid), bevat The Electric Lady Suites IV en V. De meeste gastrollen staan op Suite IV, maar dat betekend niet dat Suite V zoveel minder is. Wel gaat het tempo op de tweede helft van het album iets omlaag, maar door de constante kwaliteit doet dit geen afbreuk aan het geheel. De eerder beschreven filmische sfeer ademt door de gehele plaat en wordt mede door de diverse verhalende interludes versterkt. Janelle Monáe levert met The Electric Lady een dijk van een plaat af.