Parquet Courts @ Melkweg, Amsterdam

Op de website van voorprogramma Mazes laat het Britse drietal weten uit te kijken naar hun tour met ‘Parkay Quartz’. Dat de hoofdact van vanavond een inspiratie vormt voor de Britten blijkt snel wanneer ze beginnen te spelen. Het gebeurt niet vaak dat een voorprogramma écht goed aansluit bij het hoofdprogramma. Het geluid van Mazes past perfect in het straatje van Parquet Courts en met vlagen weet de band ook te overtuigen. Echter, de lange instrumentale stukken worden al snel saai en doen de gedachten afdwalen.

Gelukkig duurt het niet erg lang voordat de mannen van het hoofdprogramma het podium opkomen om hun Americana-achtige punk te laten horen.? Na een korte introductie beginnen zij voor ruim een uur praktisch ononderbroken te spelen.? Ze laten totaal geen stiltes vallen en de korte en gevarieerde nummers vliegen je om de oren. Naar het einde van elk nummer volgt vaak improvisatie, waarbij voornamelijk beide gitaristen elk hun eigen weg lijken te gaan. Indrukwekkend om te zien is hoe ze vervolgens met één kort teken van de drummer collectief het volgende nummer weer in weten te knallen.

De set begint misschien niet al te overtuigend, maar wanneer ‘Master Of My Craft’ ?ingezet wordt bereikt Parquet Courts het gewenste niveau (en misschien wel meer dan dat), wat ze de rest van de avond niet meer laten gaan. Een klein aandachtspuntje voor de volledige set kan zijn hoe de zang van zowel Andrew Savage als Austin Brown vaak achter een muur van geluid verloren gaat.? Het zijn juist ook deze twee mannen die vaak hun best doen om alles zo beroerd mogelijk te laten klinken en toch netjes binnen de lijntjes te blijven kleuren. Vooral Brown speelt op spectaculaire manier met de distortion. Hiermee is de muziek die Parquet Courts laat horen gemaakt als livemuziek, het is als geen ander bestemd voor optredens. Hier komt misschien een tweede kritiekpuntje kijken; de mannen gaan soms misschien net iets te lang op in hun instrumentale improvisaties, waardoor ze op den duur wat lang of saai worden. Maar door de snelle schakeling tussen de kortere nummers kunnen we ze dit zeker vergeven.

Terugkijkend op het voorprogramma zien we dat wat Parquet Courts hier laat horen niet eens zo eenvoudig is. Misschien lijkt het soms alsof de formatie zomaar in het wilde weg staat te raggen, maar na een vergelijkend warenonderzoek met Mazes blijkt dat de muzikanten behoorlijk goed op elkaar zijn ingespeeld. Zonder overleg houdt het viertal het publiek bij de les. Parquet Courts heeft vanavond aan Mazes laten zien hoe het moet.

Setlist:

 • Bodies Made Of…
 • You’ve Got Me Wonderin’ Now
 • Food Stamps Office
 • Smart Aleck Kid
 • Descend (The Way)
 • She’s Rollin’
 • Master of My Craft
 • Borrowed Time
 • Donuts Only
 • Yr No Stoner
 • Careers In Combat
 • Largisch/Dominant
 • Pilgrims
 • The More It Works
 • Yonder Is Closer To The Heart
 • Lug
 • Sunbathin’ ?Animal

Encore:

 • What Color Is Blood?
 • N. Dakota
 • Stoned and Starving

?

 

2 Comments

 • wanneer ‘ Master Of My Craft’ ingezet wordt bereikt Mazes… – Parquet Courts bedoel je..

 • Ik vind het juist spannend dat ze met die gitaarsolo’s buiten de lijntjes kleuren, om er uiteindelijk toch weer binnen te eindigen…

Comments are closed.