De Staat @ Effenaar, Eindhoven

Vier maanden geleden stond Torre Florim, frontman van Nijmeegse rockband De Staat, nog samen met Roos Rebergen op de planken in de Kleine Zaal met De Speeldoos. Ook toen was het de eer aan Ian Clement om de zaal op te warmen. In juni stond hij helemaal alleen op het podium, dit keer heeft hij een band meegenomen. Minder intiem, maar niet minder indrukwekkend. Het publiek vermaakt zich prima met de ingetogen bluesrock van deze warme Vlaming.

Tot de hoofdact het podium bestijgt, dan wordt het publiek pas écht bij de strot gegrepen. “Eindhoven, wij zijn De Staat”.? Ze zijn binnen, hoor, en dat hebben we geweten. De openingstracks van het recent verschenen nieuwe album I_CON openen ook deze avond in de Effenaar. Vanaf het eerste catchy gitaarriffje van openingstrack “All Is Dull” is het duidelijk: De Staat is in topvorm. I_CON verscheen een dikke maand geleden, het is dus ook niet gek dat deze nieuwe plaat centraal staat vanavond. En dat is absoluut geen straf. De heupen gaan los bij ‘Down Town’, maar ook het consumptiemaatschappijkritische ‘Build That, Buy That’ valt in de smaak. Strak en hoekig gespeeld, maar soepele moves op het podium en ook ver daarbuiten.

Toch mag ook het oudere werk niet genegeerd worden. Halverwege de set wordt het publiek bijvoorbeeld getrakteerd op een opzwepende uitvoering van? ‘Old MacDonald Don’t Have No Farm No More’, waar het publiek het door het – in koor –? inzetten van een “That’s Right”-mantra even over lijkt te nemen van frontman Torre Florim.

Even wordt voorprogramma “The boy uit Gent, Ian Clement” nog terug het podium op gehaald. Clement en Florim hebben samen het nummer ‘The Ballad Of Benny Ballance’ geschreven en dit brengen ze ten gehore. Zangeres Janne Schra is ook gesignaleerd in de zaal, maar helaas krijgen we het duet ‘I’ll Take You’ vanavond niet te horen. Ook liefhebbers van doorbraaksingle ‘The Fantastic Journey of the Underground Man’ komen van een koude kermis thuis. De Staat heeft echter meer dan genoeg goede liedjes en setafsluiters ‘Make Way For The Passenger’ en het opgefokte ‘Witch Doctor’ (even lekker hakken) maken alles helemaal goed. Torre salueert, en de band verlaat het podium.

Gelukkig maar voor even. De échte afsluiters kennen we in klassieker ‘Wait for Evolution’, ‘Input Source Select’ en een moddervette uitvoering van ‘Ah I See’. Het is mooi om te zien dat de nummers van Wait for Evolution en Machinery live geserveerd worden met een I_CONisch sausje. Met een heuse klaxonsolo van Rocco, badend in rood licht, komt dit superstrakke optreden van deze unieke band helaas toch tot een einde.