Eefje de Visser @ IJsselhallen, Zwolle

Het was de bedoeling dat Eefje de Visser op 27 september in de IJsselhallen in Zwolle zou staan, echter ging dit door ziekte niet door. Eefje zelf zegt hierover dat ze het het publiek niet aan kon doen om die avond een optreden te geven en dus staat ze vandaag, zondag 20 oktober, wel in de Suyderseezaal van de IJsselhallen. Dit is meteen de afsluiter van de huidige tour die in het teken stond van haar nieuwe plaat ‘Het Is’. Een plaat die op de redactie lovend is ontvangen. Samen met haar nieuwe bandleden verkoopt Eefje vanavond een prachtige show.

We komen de Suyderseezaal binnen vlak voordat Eefje het podium betreedt. Zonder band, maar met elektrische gitaar, zet ze ‘Schip’ in, een van de tracks van haar nieuwe plaat. Eefje heeft een heldere stem en presenteert haar teksten duidelijker dan op plaat. Als luisteraar wordt het je nu pas goed duidelijk hoe mooi de teksten van haar liedjes in elkaar zitten. En dat?terwijl, of juist daarom, Eefje in eerste instantie melodielijnen schrijft en daarna pas de tekst erbij schrijft.

Vanaf tweede track ‘Uit De Lucht’ mag de band ook haar steentje bijdragen. Eefje begint haar nummers rustig en eenvoudig en werkt deze dan krachtig uit tot een steeds opzwepender geheel. Hierbij is een grote rol weggelegd voor de elektronica, die op het album niet eens zo aanwezig is, maar live goed uit de verf komt. ‘Uit De Lucht’ loopt mooi over in ‘De Bedoeling’, met haar zware basslijnen. Vervolgens is er ook plaats voor wat ouder werk: ‘De Stad’ en ‘Genoeg’ sluiten goed aan bij de eerdere tracks.

Dit evenwicht tussen ouder en nieuw werk is goed in balans. Ook op de opbouw van de set is weinig aan te merken. Daarnaast is het bewonderenswaardig dat Eefje en haar band subtiele elementen toevoegen aan bekende nummer, zoals samenzang, de tweede stem, echo’s en de duidelijk aanwezige elektronica, waardoor de live-ervaring duidelijk anders is dan de thuis-luister ervaring. Naast deze elementen zijn bij sommige nummers op de achtergrond videobeelden te zien. Zo is er een autoweg bij ‘Ongeveer’, klokken bij ‘Sneller’, afdrijvende wolken ?bij ‘Afdwaalt’ en het beeld van een ECG bij ‘Hartslag’.

Nadat de offici?le set wordt afgesloten met succesnummer ‘Afdwaalt’, komen Eefje en haar band al snel weer het podium op om nog één keer te knallen. ‘Schotland’ bevat hier en daar een schoonheidsfoutje, waar de gitaar niet helemaal doet wat Eefje van plan was. Het rustige nummer wordt met een lange outro uitgebouwd tot een energiek einde. Daarna mag het up-tempo ‘Hartslag’ de avond officieel afsluiten. Een avond waar we Eefje hebben gezien als een dame die haar thuis heeft gevonden op het podium. Want waar de teksten en melodielijnen soms een verlegen en schuchter beeld van de singer-songwriter presenteren, geeft Eefje op het podium mooie dansjes en grote glimlachen weg. Het was dan ook zeker een mooie show.