Israel Nash Gripka

Onlangs bracht Israel Nash Gripka, de uit Missouri afkomstige Americana / Roots-zanger zijn langverwachte nieuwe album uit. Op Israel Nash’s Rain Plans grijpt Gripka terug naar een wat ander geluid dan we gewend zijn op de zeer succesvolle voorganger Barn Doors and Concrete Floors. Rain Plans is namelijk opgenomen en ge?nspireerd door het heuvellandschap rondom Austin, Texas. Het album is een soort ode aan de ongerepte natuurlijk en de plaats die wij daarin innemen. Algemeen wordt verwacht dat deze plaat eindelijk de grote doorbraak van een zeer talentvolle artiest gaat worden. Wij waren dan ook erg vereerd om hem te mogen interviewen in zijn huidige omgeving, namelijk in Dripping Springs (een half uurtje buiten Austin, Texas).

Heel erg bedankt dat je de tijd hebt genomen om ons hier in Dripping Springs te ontmoeten. Als ik het goed heb begrepen is dit al enige tijd je nieuwe thuisbasis? Wat een contrast met New York, waar je je eerste plaat opnam en een tijd hebt gewoond. Hoe ervaar je deze verschillen en zie je jezelf er ooit nog eens terugkeren?

“New York is fantastisch en ik had nooit gedacht dat ik er weg zou gaan, maar ik kwam op een punt (door touren, het wonen in New York, het opnemen van een album etc) dat ik het gevoel had dat New York ons alles had geboden. Daar komt bij dat het erg prijzig is en we krap behuisd waren (we spraken toen over het stichten van een gezinnetje).”

En wat heeft jullie toen doen besluiten om juist hierheen te komen en niet om bijvoorbeeld terug te keren naar Missouri?

“Een aantal jaar ervoor hadden we al eens op SXSW gespeeld in Austin. We genoten toen zo? erg van het landschap, het klimaat en de energie dat we besloten om onze koffers te pakken en richting Texas te vertrekken. Met name de ruimte die je hier hebt (helemaal in vergelijking met New York) is perfect en Austin is natuurlijk een fantastische uitvalsbasis als je muzikant bent en van muziek houdt. Texas is zelfs een enorme inspiratiebron gebleken bij het schrijven van mijn nieuwste album.”

Je gaf aan dat een van de redenen om naar Texas te verhuizen de nabijheid van een muzikaal centrum als Austin was. Begeef je je vaak in de stad voor het opdoen van inspiratie, het zien van nieuwe bands etc.

“Hoe gek het misschien ook klinkt, maar niet echt. Live-muziek van anderen is niet echt iets waar ik mee bezig ben. Dat heb ik in New York allemaal wel erg intensief meegemaakt en daar komt bij dat als je zelf 150 – 200 shows per jaar speelt het ook een keer genoeg geweest is. Ik ben hier juist gekomen voor mijn rust, inspiratie en toch ook om even niet-muzikant te zijn en tijd door te brengen met mijn gezin.”

Deze inspiratie heeft uiteindelijk geleid tot Rain Plans, alweer je derde volledige studio-album. Kun je ons wat meer vertellen over hoe het tot stand kwam?

“Het album is eigenlijk al vrij oud, dat wil zeggen dat het grootste gedeelte alweer meer dan een jaar geleden is opgenomen, met het idee dat het afgelopen april al uit zou komen. We besloten echter om onze tijd te nemen, er gebeurde namelijk van alles. Zo maakten we de overstap naar een nieuw Europees label en was het bovendien erg fijn om de zomer vrij te zijn en door te brengen met mijn gezin op de ranch die we hier kochten.

?“De band met wie ik de plaat heb gemaakt is nog steeds hetzelfde als met Barn Doors. De nummers en arrangementen mogen dan misschien wel anders zijn dan op Barn Doors, het is nog steeds Israel Nash Gripka en het reflecteert slechts de ontwikkeling die ik als persoon en muzikant heb doorgemaakt de afgelopen tijd, ge?nspireerd door mijn verhuizing naar de ranch in Texas.

De band heeft ook veel vrijheid, voor de meeste nummers hebben de muzikanten hun eigen arrangementen geschreven. Op zo’n moment weet je dat je de juiste mensen om je heen hebt, ik hoef me er namelijk niet druk om te maken en focus me op de lyrics.”

Het ziet er naar uit dat je je wel druk gemaakt hebt om het artwork, tot aan de spiegel aan de binnenkant aan toe. Leg eens uit.

“Haha, dat klopt. Wist je overigens dat het artwork door een Nederlandse is gemaakt? Ik kreeg van een fan eens een cd toegestuurd en was zo onder de indruk van het artwork dat ik contact met de kunstenaar opnam. Het idee achter de spiegel is dat het onze boodschap ‘See the beauty that surrounds you’ erg mooi zou symboliseren wanneer je het album opendeed en dat je dan je eigen weerspiegeling zou zien. Het leek me te gek, alleen waren de mensen om mij heen (met name het platenlabel) geen grote voorstander. Ik heb dus uiteindelijk op eigen initiatief 10.000 spiegeltjes besteld omdat ik het simpelweg wilde doorzetten. Ik kan dan ook niet wachten om het eindresultaat te zien!”

De laatste keer dat je Nederland aandeed was rond Record Store Day, waar je een paar instores speelde en kleinere, intieme shows. Toen was het slechts jou en een gitarist, in oktober kom je met volledige band. Hoe ziet deze formatie eruit en wat heeft jou voorkeur (op en buiten het podium?).

“Dat was inderdaad een wat andere tournee, zelfs bijna raar. De tour was al 2 jaar van tevoren geboekt (nog voordat Barn Doors uit was) en het was best vreemd om daar al commitment aan te geven omdat we geen idee hadden hoe dingen overseas zouden gaan lopen. Daar kwam bij dat mijn vrouw zwanger was en wat van mijn bandleden andere verplichtingen hadden. Oorspronkelijk was ook het idee dat Rain Plans in April al uit zou komen en de tour dus ondersteunend zou zijn aan die release. Het is allemaal anders gelopen, maar het was een prima tour en ik kijk er erg naar uit om weer terug te komen.”

“De volledige band bestaat uit 5 man en dat heeft absoluut mijn voorkeur, zeker omdat dit de setting is waarop de songs zijn geschreven. Ik waardeer de connectie met het publiek zeker op momenten wanneer ik alleen op het podium sta, maar het liefst speel ik in volledige bezetting. Daar komt bij dat ik mijn bandleden tot mijn beste vrienden beschouw en we allen zo’n ongelofelijke passie voor muziek en het nieuwe album hebben”

Nederland, maar eigenlijk Europa in zijn geheel lijkt je muziek dus goed op te pikken en je wordt hier met open armen ontvangen. Is dit het zwaartepunt voor je en hoe staan de zaken in Amerika ervoor?

“Het zwaartepunt ligt op het moment zeker in Europa, het nieuwe album komt hier (in Amerika) overigens voorlopig ook nog niet uit. Ik wil me volledig op Europa focussen. In Amerika lijken de dingen op dit moment nog niet zo samen te vallen. Maar zo gaan dingen nou eenmaal denk ik, zeker in de muziekindustrie. Je moet ergens vaak zijn om steeds meer mensen enthousiast te maken voor je muziek en gelukkig hebben we deze kans in Europa eigenlijk al vanaf het eerste album gehad.”