Red Fang – Whales and Leeches

Red Fang Whales(Album – Relapse Records) Na het succes van Murder the Mountains was het alleen maar wachten op de opvolger. Whales and Leeches een album dat de fans van de stonerrockers van Red Fang zal plezieren.

De vrolijke bierliefhebbers lieten met de eerste single ‘Blood like Cream’ opnieuw een zeer toegankelijk geluid horen maar in tegenstelling tot ‘Wires’ lijkt dit nummer echter iets te geforceerd over te willen komen. Blijkbaar moest er weer een hitsingle geschreven worden terwijl de band liever de groove inruilt voor een meer sludge-achtige invloed. Dat blijkt al vroeg op de plaat, opener ‘DOEN’ heeft een aanzienlijk zwaarder gitaargeluid maar het zeven minuten tellende ‘Dawn Rising’ met Mike Scheidt (YOB) is toch wel het hoogtepunt van deze gevarieerde plaat. Een doomy geluid, ondersteunt met synthesizer verdiept het geluid van Red Fang aanzienlijk, maar of iedereen daarop zit te wachten is spannend.

Voor fans het oudere werk is er naast de eerder genoemde single ook ‘1516’ en ‘This Animal’ aan het einde van de plaat. Op de overige tien nummers wordt er wat meer ge?xperimenteerd dan voorheen wat de kwaliteit ten goede komt. Dit gaat wel ten koste van de fuzzy fun van ‘Prehistoric Dog’ of ‘ Wires’.