Chvrches @ Melkweg, Amsterdam

De Schotse synthpopband Chvrches bracht in september het sterke debuut The Bones Of What You Believe uit, een plaat vol kristalheldere en intelligente liedjes. Het trio, bestaande uit Lauren Mayberry, Iain Cook en Martin Doherty, speelde eerder al op Eurosonic en Lowlands?en staat nu in de Oude Zaal van de Amsterdamse Melkweg.

‘We are a warm band. We are here to warm you up!’, aldus de drummer van het Britse voorprogramma Thumpers. De vijfkoppige formatie speelt radiovriendelijke indiepop en straalt daarbij inderdaad een flinke dosis warmte en enthousiasme uit. Vooral de trompet is een mooie toevoeging aan hun muziek, die wel wat aan Of Monsters And Men doet denken. Ze hebben niet de aandacht van de hele zaal, zo ontzettend spannend zijn de nummers ook niet, maar de Oude Zaal is in ieder geval een beetje opgewarmd.

CHVRCHES

Diezelfde Oude Zaal verandert om klokslag negen in een technoclub. Felle turquoise lichten knipperen en een opzwepend intro dreunt, terwijl de drie Schotten van Chvrches het podium opkomen en ‘We Sink’ inzetten. Het nummer klinkt goed, met prachtige vocalen van Mayberry, maar het geheel doet toch ergens een beetje tam aan en mist het subtiele venijn van op de plaat. Ook ‘Gun’ wordt keurig opgevoerd, maar doet toch meer aan een onschuldig waterpistool denken dan aan het vuurwapen waar Mayberry over zingt.

Gelukkig herpakken de drie zich hierna. Mayberry danst over het podium, een hele verbetering na de statische performances die Chvrches in het verleden gaf. Ook de indrukwekkende lichtshow met gekleurde ledlampjes is prettig om naar te kijken. Voeg daarbij een repertoire van welhaast alleen maar goede nummers en je hebt een hele goede show te pakken. ‘Recover’ en ‘Lies’ zijn hoogtepuntjes en bij ‘Under The Tide’, met Martin Doherty op zang, gaat de zaal voor het eerst écht los. Doherty zelf overigens ook, en in dien mate dat hij Mayberry’s kop thee omgooit en de stekker van zijn ledlampjes eruit trekt.

CHVRCHES

Geeft niet, zo’n opzwepende frontman, al krijgt Mayberry de zaal ook wel mee. Ze maakt praatjes met het publiek, onder andere over de levensgevaarlijke fietsen in Amsterdam waar de band ’s middags bijna door werd overreden. En als ze zingt, overstijgt haar glasheldere stem de synths en dansbare beats van haar collega’s makkelijk.?De toeschouwers gillen, dansen en klappen ook maar al te graag mee.

Afsluiter ‘The Mother We Share’ wordt luidkeels meegezongen door de zaal en zorgt voor een licht euforisch einde. Des te vreemder is het dus dat de toegift bestaat uit een cover van Whitney Houstons ‘It’s Not Right But It’s Okay’, die erg fijn klinkt, maar niet echt aanslaat. Geen ideale afsluiter dus. Volgende keer graag midden in de set, en voor de band iets meer zelfvertrouwen in het begin van het optreden, en dan kan Chvrches een perfect concert afleveren. Vanavond zaten ze er in ieder geval al aardig dichtbij.

Tekst: Michelle Westhoeve

Fotografie: Leonie Poot

 

1 Comment

Comments are closed.