John Mayer @ Ziggo Dome, Amsterdam

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat John Mayer een heleboel fans teleurstelde door, wegens ziekte, zijn twee shows in Amsterdam af te gelasten. Er kwam geen vervangende datum, en dus was het alweer een ruime tijd geleden dat we John Mayer in ons kikkerlandje mochten verwelkomen. Dat hij vergeven is door het Nederlandse publiek mag duidelijk zijn, in no time was het concert in Ziggo Dome uitverkocht, gevolgd door nóg eens twee keer een uitverkochte Heineken Music Hall.

Mayer wordt ontvangen met een heel luid applaus en?zodra ‘Queen Of California’ wordt ingezet is het duidelijk dat het muzikaal gezien een geweldige avond gaat worden. John Mayer is een topmuzikant, en ook op de band die hij met zich meebrengt valt niets aan te merken. Bovendien hebben zijn zeven studioalbums al een heleboel?prachtige liedjes opgeleverd. Het is mooi dat John Mayer live zijn liedjes zelden hetzelfde laat klinken als op de plaat, er wordt volop gespeeld met variaties en solo’s. Dit is bijvoorbeeld goed te merken in de perfecte uitvoering van ‘Slowdancing In A Burning Room’. Een absoluut hoogtepunt van deze avond is ook ‘Neon’, halverwege de set. De band heeft het podium even verlaten en John Mayer trakteert zijn publiek op een?schitterende versie van dit nummer, vol met minutenlange solo’s op zijn akoestische gitaar.

Ondanks dat Mayers twee laatste albums, die ook nadrukkelijk centraal staan in de setlist, wat rustiger zijn dan hun voorgangers lijkt het een rare keuze dat dit concert seated is. Er komt weinig sfeer en energie vanuit de zaal en er lijkt ook weinig chemie tussen Mayer en zijn fans. Het publiek leeft wat op bij het oudere werk, maar dat komt helaas maar minimaal voorbij. In de toegift speelt Mayer zelfs een cover, terwijl er verschillende hits en publieksfavorieten niet gespeeld waren. Kort gezegd: muzikaal gezien geen minpunten deze avond, maar de setting en de setlist weten helaas niet voor de volle 100% te overtuigen.