Arcade Fire – Reflektor

reflektor

(Album – Merge Records) Uit alles aangaande Reflektor, de nieuwe plaat van Arcade Fire, sprak vooraf ambitie. Het titelnummer kreeg twee verschillende videoclips, mensen als David Bowie, Anton Corbijn, Roman Coppola en James Murphy werkten mee, er was een intensive viral campagne en de plaat zou maar liefst 74 minuten gaan duren. Komt hoogmoed voor de val of overtreft de band hiermee het weergaloze The Suburbs?

Dat doen ze niet, hoewel Reflektor opnieuw garant staat voor enorme kwaliteit. Er missen dit keer echte klappers hoewel het titelnummer en ‘Joan of Arc’ dicht in de buurt komen. Het geluid is subtieler en gevarieerder. Zo speelt de band onder andere met de ?Ha?tiaanse achtergrond Regine Chassagne wat het geslaagde ‘Here Comes the Night Time’ oplevert. Helaas is haar vocale rol dit keer een stuk minder klein dan op het vorige album. Dankzij Murphy zijn de disco-invloeden ook sterk aanwezig.

Het album staat verder bol van de goede idee?n zoals de soundscapes op ‘Supersymmetry’ maar heel vaak is het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Tegen het einde met nummers als ‘Porno’ en ‘Afterlife’ is wel duidelijk hoe goed de band is, maar dan heb je ondertussen wel naar wat fillers moeten luisteren.

Als Reflektor net iets compacter en doelgerichter was geweest had de band met gemak zichzelf overstegen. Nu blijven ze op hetzelfde niveau haken, maar dat betekent nog steeds mijlen verder dan de concurrentie.