Wardruna @ 013, Tilburg

Het is een bonte verzameling bezoekers die zich een weg baant naar het Tilburgse hoofdkwartier voor livemuziek. Van overtuigde Vikingen tot folkies met pofbroeken en natuurlijk de enkele black metal-fan, allemaal komen ze voor de bijzondere band?Wardruna uit Noorwegen. De band stond al eens eerder in Tilburg en heeft toen een goede indruk gemaakt.

Opwarmer?LEAF is een Nederlandse pagan-folkband, zoals ze het zelf noemen. De groep haalt songs uit diverse traditionele culturen naar voren onder leiding van zangeres Kaat Gevers. Ondertussen praat fluitist Koen van Egmond de set aan elkaar op een manier die je aan de sprookjes van de Efteling doet denken. Een beetje cheesy is het wel, maar het publiek laat zich graag meevoeren door de uitmuntende folkmuziek vol traditionele instrumenten als de bodhrán, hurdy gurdy en harp.

Afgesloten wordt met een Deense traditional, ook hier een mooi verhaaltje. LEAF krijgt de hele zaal aan het klappen en iedereen is weer bij de les.

Wardruna?begon ooit met de intentie om muziek en Noors spiritualisme te verenigen op basis van de oude runen en werd gestart door frontman Einar ‘Kvitrafn’ Selvik met gelijk gestemden. Het koste Selvik (voorheen actief in wat black metal-bands) zeven jaar om de instrumenten te vinden die vanavond op het podium staan en te leren die te bespelen. Het resultaat is een spirituele onderdompeling die zijn weerga niet kent. De klaaglijke zang en spookachtige instrumenten zetten een heel andere atmosfeer neer dan het speelse voorprogramma. Er is geen interactie met het publiek, tijdens wat meer als een ritueel aanvoelt.

Een deel van wat het podium vult is gastmuzikant, maar Selvik wordt geflankeerd door twee gelijkgestemden in de vorm van?Lindy Fay Hella en Gaahl, de controversi?le frontman van black metal-monster Gorgoroth. Als een kromme, oude Viking staat laatstgenoemde voor zijn microfoon. Hij lijkt prima op zijn plaats in deze band. De lichten dragen enorm bij aan de sfeer van de muziek, de primitieve drums hebben een hypnotiserend effect. Dat gaat ongeveer anderhalf uur door, de luisteraar meeslepend over het vergeten pad van verdwenen goden.

Als het afgelopen is, duurt het erg lang voor de eerste bezoekers de zaal verlaten, overweldigd en met een mooie ervaring achter zich.

1 Comment

  • Leuke review 🙂 Het was een machtig optreden en inderdaad meer een ritueel dan een conventioneel optreden. De mate van intensiteit / beleving van deze muziekanten is enorm, en dat komt goed over op het publiek. Ze moren snel weer eens langskomen!

Comments are closed.