Sebadoh – Defend Yourself

120x120-000000-80-0-0(Album – Domino)?Lou Barlow heeft de smaak weer te pakken. Met de nog altijd voortdurende Dinosaur Jr. reünie heeft hij zijn handen vol, maar niet té vol. Zo verschenen er tussendoor twee soloplaten van Barlow (Emoh?uit 2005 en?Goodnight Unknown?uit 2009) en blies hij zijn andere band?Sebadoh?in 2007 opnieuw leven in. Een reünie tour met oorspronkelijke bandleden Eric Gaffney en Jason Loewenstein volgde. Dat beviel dusdanig goed dat er ook een pitstop werd gedaan bij een studio in Los Angeles.?Het gevolg? Veertien jaar na?The Sebadoh?is er een nieuwe plaat van Sebadoh.

?In de jaren ’90 werd Sebadoh samen met Pavement en Sonic Youth gezien als één van de meest vernieuwende indiebands. En terecht, want de invloed van de combinatie Loewenstein-Barlow is tot de dag van vandaag nog steeds invloedrijk. Ook op?Defend Yourself?heerst er een eerlijke democratie. Beide songschrijvers laten zes liedjes horen en nieuwe drummer Bob D’Amico mag er ook een verzorgen. Dat levert een behoorlijk wisselvallig eindresultaat op. Het niveau varieert van heel goed tot heel slecht. En alles daar tussen in.

Eerst maar het slechte nieuws dan? Naast een aantal matige nummers staan er ook een paar missers van formaat op?Defend Yourself.?In ‘Oxygen’ slaat Barlow de plank mis, en met het country-geori?nteerde ‘Can’t Depend’ slaat Loewenstein niet op de plank maar op zijn eigen duim. Het is een pijnlijk experiment. Daarnaast klinkt Sebadoh anno 2013 niet altijd meer zo scherp als in de jaren ’90, en op sommige momenten klinkt de groep wat gedateerd.

Dan het goede nieuws. Tegenover dit alles staan echter een aantal onvervalste toptracks, wonderbaarlijk genoeg goed verstopt in de tweede helft. Tegen het einde van de plaat zelfs, wanneer je al lang geneigd bent de plaat af te zetten. Het stevige ‘Final Days’ en zeker?’Let It Out’ zijn schitterend. Laatstgenoemde nummer komt zelfs akelig dicht in de buurt van het niveau van het klassieke?Bakesale?uit ’94. Ook ‘Listen’, single ‘I Will’ en ‘Love You Here’ zijn prima in orde. Opvallend is dat al deze liedjes afkomstig zijn uit de pen van Barlow. Hij is de redder van deze wisselvallige comeback plaat, die dankzij zijn goede liedjes toch nog de moeite waard is.