The Dillinger Escape Plan @ Doornroosje, Nijmegen

Een flink package trekt door het land: The Dillinger Escape Plan heeft de handen ineengeslagen met Maybeshewill en de bands nemen de Belgen van Steak Number Eight mee als openingsact tijdens de drie Nederlandse shows. Het drietal bands doet Paard van Troje, Melkweg en Doornroosje aan, wij waren bij laatstgenoemde show.

De baardloze metal van Steak Number Eight moet nog even op gang komen in een behoorlijk rustige zaal. De jongelingen klinken zeker de eerste helft van de show nog wat lichtvoetig, maar daarna gaat het tempo erop en klinkt het allemaal wat harder. Zeker de tracks van nieuwe plaat The Hutch komen live erg goed uit de verf.

Hierna is het de beurt aan het Britse Maybeshewill en het vijftal weet al vanaf de eerste noten van het tweeluik ‘Opening’/’Take This To the Heart’ te overrompelen. De heren spelen gigantisch strak en er is ruimte voor dynamiek in de set, maar de focus ligt met tracks als ‘Seraphim & Cherubim’ en ‘Not For Want of Trying’ vanavond vooral op de hardere kant van de band. De band weet de spanning vast te houden en geeft een hele goede show weg.

The Dillinger Escape Plan bracht eerder dit jaar One Of Us The Killer uit en tourt ter promotie van deze plaat. De spanning wordt opgebouwd door broeierige electro en aparte videobeelden en het vijftal beukt er ongenadig hard in met opener ‘Prancer’. Met een allesverwoestende kracht worden ‘Milk Lizard’ en ‘Panasonic Youth’ aan elkaar geregen en vocalist Greg Pucatio stuitert als een bezetene over het podium.

Oerlid Ben Weinman steelt al vroeg de show door tijdens het spelen aan een balk van het plafond te hangen: eerst met z’n handen, maar vervolgens als een vleermuis met z’n voeten om de balk heen. De band speelt vanavond op standje orkaan en verpulverd alles wat op hun weg komt. Dat Puciato zich soms ietwat overschreeuwt is absoluut geen smetje op deze show.?Het publiek gaat los vanavond, midden voor is er veel beweging te bespeuren, maar ook elders in de zaal zijn er gebalde vuisten te zien en zingt men mee. The Dillinger Escape Plan is een wervelwind en onderstreept z’n livereputatie.