Queensr?che @ Effenaar, Eindhoven

Terwijl de rechtszaak nog op zich laat wachten, over wie nu de naam mag hanteren van deze legende uit de metalscene, staat één versie al op het Eindhovense podium.?Queensr?che is namelijk een beetje een moeilijk geval op dit moment, met een gesplitste persoonlijkheid. Frontman Geoff Tate is met zijn eigen band verder gegaan onder dezelfde naam, terwijl drie oorspronkelijke leden dat ook gedaan hebben. Enfin, het publiek lijkt voor authenticiteit te kiezen. Het is afgeladen vol in de grote zaal vanavond.

Opwarmer?Mother Misery doet een waardige poging om het publiek in de stemming te krijgen. De Zweedse formatie speelt een softe vorm van melodische metal die wel aardig aansluit op de headliner. Het zal allicht goed zijn, echt verrassen doet de band niet. De klus wordt uitgevoerd en het podium kan omgebouwd worden voor de ‘andere’ band uit Seattle.

Mother Misery
Mother Misery

 

Nu heeft deze formatie Geoff Tate vervangen met zanger Todd La Torre. Dat mag een goede move genoemd worden, niet alleen vanwege de interne problemen die de zanger veroorzaakte, maar ook omdat La Torre een fenomenale zanger is, voor wie de jaren nog weinig van zijn stemgeluid hebben vereist. Dit ondanks jarenlang de zang voor Crimson Glory op zich te nemen. Opener ‘Queen of the R?che’ is dan ook meteen spektakel, waarop de band laat horen nog volledig erbij te zijn. Enthousiast worden de songs vertolkt.

Queensryche
Queensryche

Mist er dan nu niets met het typische zanggeluid? Nee, dat heeft La Torre zich prima eigen gemaakt en songs als ‘Child Of Fire’ klinken zoals ze altijd waren. Het publiek laat zich lekker opzwepen, waarvan ongetwijfeld veel bezoekers niet vaak de podia meer afgaan. Dat zorgt voor een bijzonder gewillig en enthousiast publiek, waar de band duidelijk van geniet. Scherpe solo’s zijn een indicatie voor een plaspauze. Op dat moment mag ‘broekie’ Parker Lundgren (met 26 jaar jonger dan de band waar hij in speelt) zich ook even laten zien voor wat gitaarkunsten met oer-lid Michael Wilton.

Todd la Torre, het nieuwe stemgeluid van Queensryche
Todd la Torre, de nieuwe zanger

De band doet een dubbele encore, waarbij de fan-favorite ‘Empire’ in de eerste langskomt en de daadwerkelijke afsluiter volgt met ‘Jet City Woman’ en ‘Take Hold Of The Flame’. Voldaan blijven de fans nog even plakken, waar normaal de zaal vrij rap leeg stroomt. Het was toch weer verdomd goed hè!?

Queensryche
Queensryche

Tekst: Guido Segers

Fotografie: Paul Verhagen

1 Comment

  • Wy zyn ook geweest myn vrouw en ik en onze twee zoons. Het was super net als vroeger. Geoff tate was een goede zanger met hele goede teksten en dito ideeen maar hy heeft zyn zang en zyn fans van het eerste uur verwaarloosd. Het was steeds duidelijker dat hardrock eigenlijk niet zyn ding was. Hy wilde liever de kunstenaar zyn die zyn originaliteit het belangrykst vond. Zyn goed recht maar todd is een hele goede vervanger en hy was weergaloos.

Comments are closed.