Lulu James @ BIRD, Rotterdam

Gehuld in een sexy jurkje met rode en gouden slierten en met een zwarte doek over haar hoofd betreedt diva (in spe) Lulu James pakweg twintig minuten na aanvang het podium. Na het uitbrengen van haar eerste EP begin vorig jaar is het snel gegaan met de Britse zangeres. De EP Rope Mirage werd toegejuicht door de blogosfeer en de singles die dit jaar uitkwamen zijn ook stuk voor stuk absolute hits. Vanavond staat ze in de Rotterdamse zaal BIRD.

James wordt de diva van de elektronische soul genoemd, maar haar muziek kan ook als post-dubstep met invloeden van R&B worden gezien. Eén van haar inspiratiebronnen is James Blake en dat is in zekere zin ook terug te horen in de liedjes, maar gelukkig geeft de zangeres er haar eigen draai aan. Dit doet ze meerdere keren in haar nummers, ?zoals tijdens de uitstekende versie? van haar nieuwe single ‘Sweetest Thing’, waar ze een paar enorm zuivere uithalen aan toevoegt, die ervoor zorgen dat het nummer een extra lading krijgt.

Hoewel de zangeres in het begin nog wat onwennig op het podium staat – het is immers een van haar eerste shows als headliner- ontspant ze zich steeds meer. Die ontspanning uit zich in het feit dat ze steeds duidelijker laat blijken dat ze het leuk vindt om op te treden en dat haar zenuwen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Het enthousiaste publiek reageert goed op de dit jaar uitgebrachte singles ‘Step By Step’ en ‘Closer’, waardoor de goede sfeer in het kleine zaaltje alleen maar stijgt.

Vanavond lost Lulu James alle door de blogs gecre?erde verwachtingen in. Haar stem is live heel sterk en dat in combinatie met de beats is het een uitstekend goed geheel. De vele interacties met het publiek zorgen ervoor dat ze erg sympathiek overkomt.? Deze dame uit Newcastle is er klaar voor om een échte diva te worden en grote zalen te veroveren.

Tekst: Nikki Dinnissen