Birdy @ Melkweg, Amsterdam

De dan 15-jarige Jasmine van den Bogaerde, beter bekend als Birdy, veroverde in 2011 de harten met haar gelijknamige debuutplaat. Een plaat vol covers, waarvan haar versie van Bon Iver’s ‘Skinny Love’ de meest succesvolle was, werd echter bij diverse critici slecht ontvangen wegens gebrek aan eigenheid. Met nieuwe plaat Fire Within probeert ze ook die mensen te overtuigen. Gister stond ze in het kader van die plaat in de een uitverkochte Melkweg.

Het eerste deel van het optreden is wat timide: de pianogedragen songs zijn behoorlijk down-tempo en de muzikale inkleuring van haar vierkoppige begeleidingsband is redelijk traag te noemen. Voor ‘Maybe’ verruilt ze haar vleugel voor het eerst voor een akoestische gitaar, maar dan zijn we al een half uur bezig. Het tempo gaat iets omhoog en de band gaat wat rijker musiceren.

Ondanks het enthousiaste publiek blijft Birdy zichzelf en dit houdt in dat ze erg verlegen overkomt en nauwelijks verstaanbaar haar praatjes tussen de nummers door houdt. Maar het belangrijkste van alles: ze beschikt over een gouden strot, iets wat blijkt tijdens een ijzersterke uitvoering van ‘No Angel’.

Enigszins pijnlijk is het feit dat het toegestroomde publiek – Wat vanavond ontzettend divers is: jonge stelletjes, papa’s met hun dochters en mensen op leeftijd – het hardst applaudisseert na de cover van The National’s ‘Terrible Love’. Toegegeven; het is een knappe uitvoering, maar net als op haar debuutplaat komt het ook live niet in de buurt van de sfeer van het origineel.

Kippenvelmomentjes zijn er in de vorm van het eerder genoemde ‘No Angel’, het steengoede ‘Standing In The Way Of The Light’ (die de reguliere set afsluit) en een solo uitvoering van ‘Skinny Love’. Laatstgenoemde opent redelijk verkapt – want: Birdy is nauwelijks het podium af als ze enkel met een akoestische gitaar weer terugloopt. Prijsnummer ‘Light Me Up’ en albumopener ‘Wings’ worden bewaard voor het laatst, wanneer het tempo nog iets omhoog gaat. Live zijn Birdy’s nummer allemaal wat minder melodramatisch dan op plaat en heeft het geheel een iets rauwer randje. Erg sterk optreden.