Joanna Gruesome – Weird Sister

a4075140530_2(Album – Munich Records) Je zou toch zweren dat het een referentie is naar de freakfolk zangeres Joanna Newsome, dit bandje genaamd Joanna Gruesome. De titel doet dat even goed vermoeden, namelijk Weird Sister, een mogelijke verwijzing naar het bijzondere stemgeluid. Daar houdt de link wel op.

Het vijftal uit Cardiff speelt noisey tweepopliedjes zonder ergens echt een vuist te maken. Songs als ‘Anti-Parent Cowboy Killers’ zitten vol met rammelende gitaren en zoete zanglijntjes. De bewering dat alle vijf de leden elkaar in een anger-management groep ontmoet hebben lijkt ook een flauwe grap. De inspiratie van bands als Velvet Underground of My Bloody Valentine is wel degelijk terug te horen in ‘Sugarcrush’, wat een rumoerig verhaal wordt tegen het einde.

Het geluid blijft erg warm en vol. De melodie is catchy op ‘Wussy Void’ met wat lekkere gitaar hooks. Het drumwerk lijkt minimaal op de ene track, maar weer full on punkrock op ‘Madison’ en ‘Lemonade Grrl’. Het hoge tempo staat daar weer wars met de zang en atmosferische noise golf. ‘Secret Surprise’ laat vervolgens toch echt een Sonic Youth inspiratie horen, inclusief paniekerige zang zoals bij deze leermeesters vaak terug kwam.

En zo jengelen de gitaren voort op ‘Do You Really Wanna Know Why Yr Still In Love With Me?’, wat ontaardt in een chaotische partij geluid met een ferme lading fuzz er overheen. De band is toch op zijn best als er coherente tracks neergezet worden, wat aardig lukt op ‘Candy’ en ‘Graveyard’. Er zit ook wat meer pit in deze songs. Vooral zangeres Alanna draagt daar aan bij. Waar de zang eerder dromerig is, wordt die ineens weer scherp.

‘Satan’ sluit af, zoals het hem betaamt, met een trage outro. Al met al is dit een fijne plaat geworden. Lekker fuzzy, dromerig en af en toe genoeg ballen om bij de les te blijven.