Earthless – From The Ages

earthless-from-the-ages(Album -?Bertus) De band Earthless?uit San Diego heeft een nieuwe, vol vrije, uitgesponnen kosmische melodie?n. Het is alweer de derde van dit gezelschap, getiteld?From The Ages. De drukke bandleden hebben de tijd gevonden om dit gave project voor te zetten.

De gitaarklanken vechten zich meteen vrij in het openingssalvo van ‘Violence Of The Red Sea’. Gitarist Isaiah Mitchell speelt ook in Nebula, Drunk Horse, Golden Void en Howlin’ Rain. De pulserende ritmes komen van bassist Mike Eginton, die ook actief is in Electric Nazarene. Daarachter klappen de wilde drums naar voren van drummer Mario Rubalcaba, bekend uit OFF! en Rocket From The Crypt (en vele anderen). Een mooie line-up die meteen een woest konkelende zee ten gehore weet te brengen in hun instrumentale blend van doom en psychedelica.

Op ‘Uluru Rock’ wordt die kolkende zee achtergelaten en struinen we in een uitgestrekt landschap van geluid met uiterekte gitaarriffs en trage ritmes. Het gitaarspel laat de ritmesectie op een gegeven punt helemaal achter om vrij te spelen van het aardse dat de drums en baslijnen neerleggen. Niet voor niets zegt de band de geest van Jimi Hendrix en Black Sabbath te willen representeren in hun muziek. Neem daar gerust een Hawkwind bij.

‘Equus October’ is de kortste track van de plaat, maar zeker niet de minste. Kalme klanken geven een Oosterst tintje aan de song, die uiteindelijk galmend aanzwelt tot een caleidoscoop aan klanken met uitschietende gitaar licks. Plots eindigt het en opent ‘From The Ages’. Een kolkende track van meer dan dertig minuten, groovende psychedelica en stoner riffs volgen wilde solo’s. De track komt op en daalt weer omlaag tot een laag moeras van zompige basklanken halverwege. Immense riffs tillen het daar weer uit de diepte en zo eindigt de song met een decrescendo.

Deze plaat staat als een huis. Weergaloos.