Crossing Border 2013 Tiplijst

Volgende week barst het Crossing Border-geweld weer los in de binnenstad van Den Haag. Op 15 en 16 november vindt het festival plaats in de Schouwburg en het Nationale Toneel gebouw. Hoewel dit jaar afscheid genomen is van twee podia, de Duitse Kerk en Cuatro, blijft er een ruim muzikaal aanbod over om uit te kiezen. Wij hebben het programma alvast bestudeerd. Niet te missen zijn Glen Hansard, Lucius, en Savages, maar ook wanneer deze artiesten niet op het podium staan valt hier genoeg te beleven.

De vrijdag (blokkenschema)

Het begin is makkelijk, Lucius in de grote zaal van de Schouwburg. Prachtige samenzang tussen de zangeressen Holly Laessig en Jess Wolfe. Rolling Stone tipte ze als ‘must see’ band en wie zijn wij om daar dan tegen in te gaan! Na dit hopelijk spetterende begin wordt het of knopen doorhakken of rennen. Want de drie volgende acts; Ghostpoet, Chloe Charles en Jenny Hval zijn allen de moeite waard. Ghostpoet zagen wij eerder dit jaar, duistere synthesizer-klanken, rap, dubstep fijn voor iedereen die even iets anders wil. De muziek van Chloe Charles is een stuk vrolijker. Het doet een beetje aan Feist denken, muziek voor luchtige jurkjes, parasolletjes in je glas en zonnestralen. Heel iets anders is Jenny Hval.?Hier geen luchtige zomerjurkjes, want de muziek van de Noorse is experimenteel, donker en zwaar. Het moet in je straatje passen maar ons lijkt het de wandeling naar de ‘Black Coffee House’ (de naam alleen al!) wel waard.

Ook na Jenny Hval wordt de keuze niet makkelijker. In ‘The Raven’ staat het indiepop gezelschap van White Denim. Album Corsicana Lemonade is momenteel bij 3voor12 album van de week. Niet voor niets, want single ‘Pretty Green’ klinkt als een heerlijke kruising tussen Wilco en The Black Keys. Tegelijkertijd vertoont Caveman hun kunstje op het podium van ‘Black Coffee House’. Deze New Yorkse band heeft een veel strakker geluid dan White Denim, is meer elektro geori?nteerd en sleept voort waar White Denim kort en bondig is. We laten het vooralsnog even van onze stemming af hangen waar de keuze uiteindelijk op gaat vallen. Na een tussenstop bij Mighty Oaks rennen wij door naar de grote zaal voor Glen Hansard. Mighty Oaks klinkt als de zoveelste Mumford & Sons, niet heel spannend maar op dat moment speelt er niets anders. Deze tijd kan ook gebruikt worden voor een sanitaire stop of om een drankje te halen, boeken te bekijken bij Paagman of vinyl te scoren bij Velvet. Als je maar weer op tijd bij Glen Hansard staat. Waarom? Nou hierom. Jammer dat?Phosphorescent?daardoor voor minimaal één van ons buiten de boot zal vallen. Laatste album?Muchacho?is een ‘indie country’ parel, inclusief ijzersterke single ‘Song for Zula’.

De zaterdag (blokkenschema)

Ook op de zaterdag is het makkelijk beginnen. In de grote zaal is?Radical Face (hij van de Nikon reclame) wellicht een beetje veel van hetzelfde, want single ‘Always Gold’ lijkt wel heel veel op ‘Welcome Home’. Met zijn nieuwe album The Family Tree: The Branches?net uit, lijkt een bezoekje aan de Schouwburg toch zeker de moeite waard. En vanavond staat ons nog voldoende gitaargeweld te wachten, dus onderuitgezakt rustig opstarten kan geen kwaad. Daarna staat Deathfix op het programma. Het klinkt ernstiger dan het is want de band, met onder andere leden van Fugazi, Medications, Faraquet en Bob Mould, maakt toch vrij vrolijke psych-pop-rock-liedjes. Om de door de vorige bandnaam opgeroepen verwachtingen alsnog ingelost te laten worden, gaan we door naar Savages voor het betere ‘beuk en brul’-werk. Op Best Kept Secret niet minder dan geniaal, ook vanavond hebben wij hooggespannen verwachtingen. Klinkt als: Siouxsie & the Banshees en Joy Division. Mis het niet!

Hopelijk verloopt de avond in een stijgende lijn want ook over Warpaint horen we niets anders dan goede verhalen. De opvolger voor hun debuutalbum staat voor begin volgend jaar gepland. Crossing Border zal dus ongetwijfeld nieuw werk te horen krijgen. Hun liedjes zitten goed in elkaar: mooie zang, beetje psychedelisch, leuke gitaarloopjes en alles met een donker randje. Diegenen die nog een dansje willen wagen kunnen terecht bij Here We Go Magic-frontman Luke Temple. De single ‘Katie’ klinkt zo zoet als suiker maar oh oh hoe fijn. Soulvolle zang en jaren 80-beats, wat wil een mens nog meer?? Wie he-le-maal niets heeft met de jaren 80 kan beter doorlopen naar daar waar we begonnen zijn, de grote zaal, voor These New Puritans. Het laatste album Field of Reeds wordt overladen met positieve recensies. Dit zijn geluidskunstenaars: verschillende lagen, quirky ritmes, galm, fladderende vogels. Ga er voor zitten en laat het over je heen komen. Ongetwijfeld een prachtige afsluiter van een hopelijk geslaagde editie.

Crossing Border vindt plaats van 14 t/m 16 november in de binnenstad van Den Haag. Ook zullen er edities plaatsvinden in Enschede en Antwerpen. Meer informatie: zie website.