CHVRCHES – The Bones Of What You Believe

chvrches-the-bones-of-what-you-believe(Album – Glassnote) CHVRCHES (laat je niet afschrikken door de spelling, het is gewoon ‘churches’) is de nieuwe hip-and-happening band van het moment. Zo stonden ze nog niet al te lang geleden al in een uitverkochte Oude Zaal in de Amsterdamse Melkweg, waar ze zowel een strakke liveshow? als een goed dansfeestje aan de man brachten. Afkomstig uit de muzikale heuvels van Schotland brengt dit female-fronted indie-electro trio hun langverwachte debuutalbum uit: The Bones Of What You Believe.

De openingstrack, ‘The Mother We Share’, werd al eerder uitgebracht door Lauren Mayberry, Iain Cook en Martin Doherty en wat is ‘ie catchy. Dansen gegarandeerd. ‘We Sink’ geeft ook geen gelegenheid tot uitrusten en klinkt erg vrolijk, zonder cliché te zijn. ‘Tether’ is minder dancy, maar een beetje variatie in de Schotse keuken komt het album alleen maar ten goede. ‘Lies’, de oplettende 3FM-luisteraar heeft hem al ongetwijfeld meerdere keren per dag gehoord, is ook een hoogtepunt van de plaat. Op ‘Under The Tide’ horen we als een fijne afwisseling een van de mannen de rol van Mayberry overnemen. Op ‘Night Sky’ is het weer dansen geblazen en klinken de lieflijke elektronica in perfecte harmonie met de engelachtige stem van Mayberry. ‘Science/Visions’ is een wat meer serieus klinkend nummer waar een diepere en meer duistere klank de overhand heeft, maar toch prima in het album past. ‘Lungs’ en ‘By The Throat’ zetten nog even de heupen aan het werk en het is aan de stembanden van de mannen om met ‘You Caught The Light’ het album op een rustige doch gepaste wijze af te sluiten.

Over het algemeen kan er met een gerust hart gezegd worden dat The Bones Of What You Believe een meer dan prima debuutalbum is dat geen enkele minuut verveelt. Ongetwijfeld een band waar we nog erg veel van gaan horen.