Russell Brand: Messiah Complex @ Heineken Music Hall, Amsterdam

Aan de vooravond van de MTV EMA’s staat Russell Brand in een bijna uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Tijdens zijn voorstelling Messiah Complex vertelt hij over vier van zijn helden en waarom hij op een bepaalde manier met ze verbonden is. De verhalen worden aangevuld met actualiteiten, eigen ervaringen en natuurlijk zijn bekende banale grappen.

Voorafgaand aan de show maakt Brand een rondje door de zaal waarbij hij publiek de kans geeft met hem te praten en knuffelen, maar vooral om voor lul gezet te worden. Als iedereen uitgelachen is klimt hij het podium op om daarna los te gaan over wat actualiteiten en daaropvolgend zijn helden: Gandhi, Che Guevara, Malcolm X en Jezus.

Russell legt uit dat Guevara alles in zich heeft wat een leider moet hebben: hij heeft een baard, een wrede uitstraling en is sexy. Dan iemand die dat alles niet heeft: Mark Rutte. “Che Guevara is the kind of leader that will do what he says. Mark Rutte looks like a leader who wants you to do what he says.” Zo gaat het nog wel even door en later in de voorstelling is “nazi cunt” Geert Wilders ook aan de beurt.

Naast het afkraken van invloedrijke mensen worden merken als Dr. Pepper, Apple en McDonald’s ook flink op de hak genomen. Door als een recalcitrante puber te schoppen tegen de gevestigde orde is de comedian populair geworden. Dat deed hij onlangs ook in een interview met Jeremy Paxman, waarin hij zijn gastartikel in een politiek tijdschrift toelicht. Brand heeft nog nooit gestemd.

Wie de banale grappen even opzij zet – zo legt Brand uit dat hij zijn kat regelmatig neemt – hoort dat hij niet zomaar wat roept. Er schuilen weldoordachte idee?n in hem over hoe we het leven aangenamer kunnen maken en hoeveel leiders er voor zorgen dat dat nu in ieder geval niet gebeurt. “Choose your own heroes and don’t let it come to the point where people choose them for you.”

De lijst met scherpe – of banale – grappen is te lang om te quoten en grappen zijn meestal leuker als je erbij bent als ze gemaakt worden. Brand hoopt op een revolutie waarbij de wereld verandert en weet het zo te brengen dat je bijna in hem gaat geloven. Of is het geen ijdele hoop? Feit is dat mensen als Brand nodig zijn om het landschap met politiek correcte meningen te verstoren en alleen daarom verdient hij al een podium. Het wachten op de dvd van Messiah Complex is begonnen.