De Jeugd Van Tegenwoordig @ Effenaar, Eindhoven

In bomberjacks en kogelvrij vest-achtige kleding komen ze het podium op; Faberyayo, Willie Wartaal, Vieze Fur en Bas Bron ‘De Neger Des Heils’ van De Jeugd Van Tegenwoordig. Ze worden enthousiast onthaald; de uitverkochte grote zaal van de Effenaar is klaar voor een feestje.

Veel mensen dachten waarschijnlijk dat de roem van deze taalvaardige electro-hiphoppers van korte duur zou zijn en dat deze grapjassen na monsterhit ‘Watskeburt?!’ in 2005 snel vergeten zouden worden. Niets is minder waar, De Jeugd is ondertussen acht jaar en vier albums verder en populairder dan ooit. ‘Watskeburt’ komt vanavond zelfs al als tweede nummer voorbij. Alle albums worden met nummers vertegenwoordigd in de set, met als favorieten vanavond toch wel ‘Tante Lien’ en natuurlijk ‘Sterrenstof’.

Van vóór tot helemaal achteraan in de zaal willigt het publiek de verzoekjes van de Jeugd van Tegenwoordig in. Als de handjes de lucht in moeten, gaan de handjes de lucht in. Als er gesprongen moet worden, verandert de zaal in een deinende massa. Als de aanstekers of telefoontjes omhoog moeten, doet het publiek – als onder hypnose – braaf wat er van ze gevraagd wordt.

Het moment dat de heren, met Willie Wartaal voorop “WiWa naar de bar!”, het indrukwekkende decor van de Taj Mahal achter zich laten en zich al crowdsurfend een weg banen naar de bar is toch wel een hoogtepunt. De bar blijkt ook een prima podium.

De groep laat het publiek niet lang wachten op de toegift. Met ‘Gekke Boys’ en ‘De Formule’ van het nieuwe album Ja, Natúúrlijk gaat ook het laatste restje dak eraf. De sirene van het outro van ‘De Formule’ galmt nog na in de oren, als we totaal tevreden de zaal verlaten. Deze avond was een perfecte mix van elektronische beats, rap, feest en flauwekul.

1 Comment

Comments are closed.