Disclosure @ Melkweg, Amsterdam

2013 geldt voor Disclosure als een enorm succesjaar. Vanavond spelen ze voor de vijfde keer dit jaar in Nederland, en voor de tweede achtereenvolgende avond verkopen ze daarmee de Melkweg uit. Na een relatief klein concert in Trouw op 28 maart gelden deze twee avonden gelijk als de grootste clubavonden die het jonge duo in ons land speelt. Dit is natuurlijk te danken aan het uitbrengen van debuutplaat Settle, dat gevolgd werd door eveneens succesvolle optredens op de festivals Pitch en Lowlands. Zo geldt dit jaar als een ware zegetocht voor de broers Guy en Howard Lawrence, die dit jaar dus feestelijk afsluiten in de Melkweg.

En een feest is het eigenlijk al vanaf het moment dat de twee het podium op komen lopen. Dat is precies waar dit publiek voor gekomen is, en het is precies wat Disclosure ze geeft. Dat doen ze vanavond helemaal alleen, zonder hulp van gastvocalisten als Jessie Ware en Sam Smith. Beiden zijn zij mede verantwoordelijk voor nummers op Settle, en waar mogelijk treden zij op samen met Disclosure. Vanavond is dit dus niet het geval, maar de broers kunnen het duidelijk prima af zonder hulp van anderen. Tijdens het verrassend lange optreden spelen zij samen bijna alle nummers van hun album, maar ook de nummers ‘Boiling’ en ‘What’s In Your Head’ (van The Face EP) en hun remix van Jessie Ware’s ‘Running’ komen langs.

Waar het duo afgelopen weekend op I Love Techno een beetje voor de veilige weg koos door een degelijke, maar weinig verrassende liveset te geven, nemen ze vanavond iets meer risico. Tussen de nummers door wordt er iets meer ge?mproviseerd op de nummers en ook tijdens de nummers horen we af en toe net iets andere basslijntjes of drumritmes langskomen dan we van het album gewend zijn. Dat blijkt een goede zet, want het zorgt ervoor dat de broers een stuk langer blijven boeien dan ze op I Love Techno deden. Toch weten ze het hoge niveau van met name de eerste twee nummers ‘F For You’ en ‘When A Fire Starts To Burn’ niet het hele concert vol te houden. Vooral in het midden van de set is er een moment waarop het concert duidelijk even inzakt, waarbij de broers zich pas bij het laatste nummer ‘Latch’ écht herpakken.

Het lijkt erop dat Disclosure, hoewel ze hun nummers waanzinnig goed live spelen, moeite heeft om in hun liveset te blijven boeien. Dat deden ze eerder dit jaar in Trouw natuurlijk door Jessie Ware op het podium uit te nodigen, en misschien is dat het wat vanavond mist. De broers zetten een uitstekend optreden neer, maar houden het niveau niet constant hoog. Het publiek maalt er gelukkig niet om, want Disclosure heeft ondertussen al zo’n grote reeks hits op hun naam staan, dat het de hele avond feest is.

1 Comment

Comments are closed.