Unknown Mortal Orchestra @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

Wat een jaar voor?Unknown Mortal Orchestra.?II?sloeg wereldwijd in als een bom en de band mocht praktisch overal spelen. Ook op het podium van Tivoli Oudegracht tijdens Le Guess Who May Day, zo’n half jaar geleden. Toen nog op het kookpunt van de hype en voor de show van Deerhunter. Inmiddels weet?dit retro-psychedelische trio?rondom Ruben Nielson een zaal van dit formaat prima op eigen houtje te vullen.

01 - Unknown Mortal Orchestra

Vanavond is Unknown Mortal Orchestra headliner van een ‘mini-festival’. Een van het onoffici?le soort, zonder naam. In Tivoli Oudegracht en de Spiegelbar spelen namelijk nog drie bandjes als voor- en naprogramma. Wij pikken de Eindhovense garagerockformatie?Mozes And the Firstborn?mee. Opvallend is dat dit jonge kwartet alweer driekwart jaar op tour is maar de speelvreugde op het podium nog nergens verloren is. Veel nummers worden op een andere, meer speelse wijze gebracht dan een paar maanden geleden en hitje ‘I Got Skills’ kan als gewoonlijk op veel respons van het publiek rekenen.

Unknown Mortal Orchestra is ook zo’n band die door veel te touren steeds wat beter is geworden. Zaten de nummers bij het vorige bezoek aan Tivoli al goed in de vingers, vanavond is dat enkel beter. Waar liedjes als ‘From The Sun’ of ‘The Opposite Of Afternoon’ op plaat ietwat mellow klinken, krijgen deze live lange, opzwepende en fuzzy uitvoeringen waarin Nielson de ruimte krijgt om uitgebreid te soleren. Soms ontspoort het geheel volledig, vaker is het een dynamische trip met hypnotische werking.

02 - Unknown Mortal Orchestra

Het optreden verveelt vanavond nergens. Stiekem zit er ook best veel variatie in de set. Zo rockt ‘No Need For The Leader’ genadeloos hard en swingt ‘Ffunny Ffriends’ net een beetje meer dan op plaat. Ironisch genoeg komt enkel het (cult)hitje ‘Swim And Sleep’ niet goed uit de verf. Deze wordt in het begin van de toegift akoestisch gebracht door Nielson solo en mist wat aan spanning. Jammer. En dat terwijl dat andere hitje, ‘So Good At Being In Trouble’, wel een opwindende live-uitvoering meekrijgt.

03 - Unknown Mortal Orchestra

Niet dat het publiek dat verder iets kan schelen. Integendeel, dat reageert bij vlagen uitzinnig op de heftige jams. Al helemaal op het fenomenale, Jimmy Hendrix-achtige gitaarspel van Ruben. “I wanna be your bear!’ roept een uitzinnig persoon vanuit het publiek. Nielson lacht het ietwat ongemakkelijk weg maar oogt wel oprecht gelukkig. De in zichzelf gekeerde frontman breekt tot driemaal toe open en betitelt Utrecht als ‘really awesome’. Mee eens Ruben. Unknown Mortal Orchestra is een geweldige liveband geworden. Eén van de meer interessante van dit moment. Hoewel die malle, wild dansende man met masker op het podium voor ons niet gehoeven had.

Tekst: Daan Krahmer
Fotografie: Remco Brinkhuis