Black Bottle Riot – Soul In Exile

logo_blackbottleriot(Album – Suburban) Je cruiset over de highway in Amerika, natuurlijk met het dak van je cabriolet open. Je haren in de wind en de southern rock van Black Bottle Riot uit de speakers. Hoewel deze gasten ‘gewoon’ uit ons eigen Nijmegen komen, zou dit geen ondenkbare situatie zijn.

De hoes van Soul In Exile is zeer fraai vormgegeven met een kleurige, Aziatische prent. Als je de cd in handen krijgt, verwacht je misschien zelfs dat je oosterse klanken te horen gaat krijgen. Niets is echter minder waar, veel Amerikaanser had dit album niet kunnen klinken en liefhebbers van het stevigere gitaarwerk en jaren zeventig hardrock kunnen met deze plaat hun hart ophalen.

Deze ‘moeilijke tweede’ begint sterk met de titeltrack ‘Soul In Exile’. Een pakkende riff opent dit nummer en hiervan zullen er door het album heen vele volgen. We horen, net als in de titelloze voorganger, invloeden van bijvoorbeeld ZZ Top en Lynyrd Skynyrd. In track ‘Knock Yourself Out’ is zelfs een vleugje Lenny Kravitz terug te horen. ‘Backseat Boogie’ is een heerlijk nummer, vooral dankzij gebruik van de mondharmonica; hetzelfde geldt voor het bluesy ‘Hunt You Down’.

Naar eigen zeggen hebben ze urenlange jams gedestilleerd tot compacte songs, dus na een half uur is het helaas alweer gedaan met de pret. Soul in Exile is wellicht niet heel vernieuwend of origineel, maar wel een erg fijn plaatje.