M.I.A. – Matangi

M.I.A. - Matangi Albumcover(Album – Interscope Records/N.E.E.T Recordings)?De eerste releasedatum van Matangi was 31 januari 2013, de tweede 15 april en vervolgens kwam het album pas op 5 november uit. En dat terwijl een van de singles van het album, ‘Bad Girls’, zijn première al had op 30 januari 2012. Dat dit album zo lang op zich heeft moeten laten wachten kwam doordat Interscope het niet eens was met het album en dat het te positief zou zijn. Mathangi Arulpragasam – de naam op de geboorteakte van M.I.A. – dreigde zelfs het album te lekken door alle vertraging die Interscope haar opleverde. Iets wat natuurlijk goed zou passen bij de controversi?le Sri-Lankaanse. Al met al leidde het wel tot hoge verwachtingen van M.I.A.’s vierde album.

Een verwachting die moeilijk in te lossen is, al doet M.I.A. met vijftien nummers wel haar best. De herkenbare oosterse klanken, eigenzinnige percussie, aparte geluidseffecten en krachtige beats kleuren het album zoals we van M.I.A. verwachten. Switch heeft als producer wederom een grote rol gespeeld, maar ook het Nederlandse The Partysquad mocht zijn steentje bijdragen in ‘Double Bubble Trouble’ en ‘Y.A.L.A’. Matangi staat bol van tempowisselingen en probeert hiermee de aandacht van de luisteraar vast te houden. Waar deze aandacht op voorgaande albums voortvloeide uit de opzwepende noten en energieke melodie?n, heeft Matangi meer moeite om de luisteraar te boeien. Arulpragasam lijkt een stapje terug te doen en wat minder experimenteel te zijn. Wel is ze nog steeds en strijder tegen het onrecht in de wereld, wat onder andere blijkt uit de tekst in albumopener ‘Karmageddon’ “My words are my armor and you’re ‘bout to meet your karma’ en uit het agressieve ‘Warriors’.

Een van de tracks waar een geoefend M.I.A.-luisteraar waarschijnlijk wel warm voor zal lopen is ‘Matangi’, waarin Arulpragasam opeenvolgend landen opnoemt die de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest. Dit nummer en ‘Bring The Noize’ herbergen beide de opzwepende oosterse klanken, krachtige instrumentatie en experimentele geluidseffecten die zo’n energiek gevoel geven. Verder beginnen weinig tracks zo uptempo en lijkt hiermee een contrast te zijn gevonden met voorgaande albums. De nummers zijn enigszins voorspelbaar en missen de energie die men het gevoel geeft om direct de dansvloer op te gaan. ‘Come Walk With Me’ sluit af met een sample van ‘Bamboo Banga’ van het album Kala?“M.I.A. coming back with power power”, dat je direct doet verlangen naar de sfeer van dat eerdere werk.

In de tijd tussen Maya en Matangi heeft M.I.A. onder andere een bijdrage geleverd aan Madonna’s MDMA. Misschien dat dit de wens van M.I.A. om aan te sluiten bij een groter publiek heeft aangewakkerd en dat Matangi daarom minder experimenteel is. Waar Arulpragasam eerder niet te betrappen was op clichés, gebruikt ze op dit nieuwe album de veel gehoorde teksten “There’s only one you” (‘Only 1 U’) en “What doesn’t kill you makes you stronger” (‘Come Walk With Me’). Dit, tezamen met de meer ingetogen sfeer, maakt dat de verwachtingen van dit album helaas niet worden ingelost.